Vila u Danskoj smeštena na ivici šume

16.03.2015. | Design Milk

Vila R u Danskoj je smeštena na ivici šume, a što je više moguće bliže drveću. Arhitektonski biro C.F. Møller Architects je bio inspirisan lokalnim drvoredom, pa su arhitekte odlučile da projektuju kuću tako da se deluje kao da drveće obližnje šume raste unutar samog objekta.

Kako bi ovo postigli, arhitekte su koristile velike površine stakla koje uokviruje pejzaž i pogled na šumu koja se neprestano menja sa promenom godišnjih doba. Lokalni propisi su ograničavili projekat na samo jedan sprat, sa zauzećem parcele od manje od 20 odsto, što je rezultiralo sa kućom koja je delimično ukupana.

Podzemni deo kuće smešta dečije spavaće sobe i igraonice, sa izlazom na otvoreni dvorišni prostor. Gornji deo je obložen u tamno patinirani cink i deluje kao da lebdi iznad baze kuće.

Gornji sprat sadrži dnevni boravak, trpezariju i kuhinju koje se okreću ka drveću na jednoj strani i dobijaju prirodnu svetlost sa druge strane. Dugačak zid belih ormana obezbeđuje smeštajni prostor za kuhinju, uz prikrivanje većine kuhinjskih uređaja. Tamno kuhinjsko ostrvo (element u centru kuhinjskog prostora) balansira okružujući beli prostor.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...