INFONET-468X60-BANNER

Koliba 2 je predivno savremeno proširenje starog hotela

11.03.2015. | Arch Daily

Arhitektonski biro Maddison Architects je proširio postojeći hotel iz 1960-ih u Australiji sa savremenim, ugaonim objektom izgrađenim od drveta i livenog betona. Ugrađena u padinu i okružena sa primorskim šumama, Koliba 2 je samostalna hotelska jedinica koja se vizuelno razlikuje od stare strukture. Savijeni krov strukture i prefabrikovani ram evoicira na brdovitu topogradiju regiona.

Hotelska jedinica od 110 kvadratnih metara je napravljena za duži smeštaj porodica ili pojedinačnih gostiju. Pošto je Koliba 2 projektovana kao posebna jedinica od postojećeg hotela, nova samostalna struktura sadrži spavaću sobu sa sopstvenim kupatilom, dnevni prostor, kuhinju, sakrivenu radnu sobu i spoljašnji trem.

Drvetom obložen enterijer je prepun prirodne svetlosti i podeljen je na dva nivoa: spavaća soba sa apartmanskim prostorom je smeštena na međuspratnom nivou, dok su ostali zatvoreni prostori smešteni nekoliko stepenica ispod u prizemlju.

Kompaktna i vizuelno upečatljiva zgrada je takođe projektovana da minimizira svoj uticaj na okolinu. Kao rezultat toga, struktura u velikoj meri odgovara postojećoj topogradiji i poseduje delimično potopljeno monolitno betonsko postoje koje je, prema arhitektama, pokušaj „da se naglasi osećaj utočišta i fizičkog angažovanja sa lokacijom“.

Nakon gradnje Kolibe 2, arhitekte iz biroa Maddison Architects su popunili parcelu sa autohtonim zasadima kako bi ojačali vezu parcele sa okolnom prirodom. Takođe, kišnica se skuplja sa krovnih ravni i ponovo koristi za zalivanje bašte.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;