Koliba 2 je predivno savremeno proširenje starog hotela

11.03.2015. | Arch Daily

Arhitektonski biro Maddison Architects je proširio postojeći hotel iz 1960-ih u Australiji sa savremenim, ugaonim objektom izgrađenim od drveta i livenog betona. Ugrađena u padinu i okružena sa primorskim šumama, Koliba 2 je samostalna hotelska jedinica koja se vizuelno razlikuje od stare strukture. Savijeni krov strukture i prefabrikovani ram evoicira na brdovitu topogradiju regiona.

Hotelska jedinica od 110 kvadratnih metara je napravljena za duži smeštaj porodica ili pojedinačnih gostiju. Pošto je Koliba 2 projektovana kao posebna jedinica od postojećeg hotela, nova samostalna struktura sadrži spavaću sobu sa sopstvenim kupatilom, dnevni prostor, kuhinju, sakrivenu radnu sobu i spoljašnji trem.

Drvetom obložen enterijer je prepun prirodne svetlosti i podeljen je na dva nivoa: spavaća soba sa apartmanskim prostorom je smeštena na međuspratnom nivou, dok su ostali zatvoreni prostori smešteni nekoliko stepenica ispod u prizemlju.

Kompaktna i vizuelno upečatljiva zgrada je takođe projektovana da minimizira svoj uticaj na okolinu. Kao rezultat toga, struktura u velikoj meri odgovara postojećoj topogradiji i poseduje delimično potopljeno monolitno betonsko postoje koje je, prema arhitektama, pokušaj „da se naglasi osećaj utočišta i fizičkog angažovanja sa lokacijom“.

Nakon gradnje Kolibe 2, arhitekte iz biroa Maddison Architects su popunili parcelu sa autohtonim zasadima kako bi ojačali vezu parcele sa okolnom prirodom. Takođe, kišnica se skuplja sa krovnih ravni i ponovo koristi za zalivanje bašte.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...