Malena prefabrikovana koliba sa rešetkastom drvenom fasadom

13.02.2015. | Inhabitat

Mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs obožavamo male kolibe, a ova mala klinasta vikendica u Češkoj se nalazi visoko na našoj listi omiljenih koliba.

Jezerska koliba je projektovana od strane praškog arhitektonskog biroa FAM Architekti i obložena je sa rešetkastom drvenom fasadom koja se sklapa kako bi otkrila veliki otvor koji pruža prelepe poglede na jezero Maha. Zgrada je izgrađena sa naglaskom na vezi sa prirodom, i eksterijer od drveta ariša odražava prava i visoka stabla okolnih borova.

Smeštena u okviru češke šume, Jezerska koliba je izgrađena da zameni staru kolibu na obali jezera, a projektovana je tako da odgovara veličini svoje prethodnice. Nedavno završena kuća trenutno služi kao vikendica za vlasnika koji ima strast prema jedrenju.

Jednostavna drvena struktura je podignuta malo iznad tla sa čeličnim zavrtnjima, i ona je stvorena sa prefabrikovanim građevinskim metodama kako bi se smanjio uticaj objekta na pejzaž i smanjilo vreme izgradnje. Rešetkasta drvena obloga i ram je laserski isečen van gradilišta, a zatim sklopljen na obali jezera za samo jednu i po nedelju.

Umesto tipičnih vrata, Jezerskoj kolibi se pristupa preko velikog prozorskog otvora opremljenog sa kliznom staklenom fasadom. Sklapajući elementi obloženi sa letvama ariša se protežu iznad zastakljenog otvora i mogu biti sklopljeni kako bi se prostor otvorio ka jezeru.

Koliba je napravljena kao jedan kontinuirani prostor koji se sastoji od kuhinje, kupatila, ostave i kamina. Jednostavno potkrovlje služi za spavanje i smešteno je na drugom nivou ispod krova na jednu vodu. Unutrašnji drveni paneli su tretirani sa belim uljanim završnim materijalom, a podovi boje peska od cementne košuljice aludiraju na obližnju plažu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...