Danijel Libeskind predstavio ugaoni solarni kongresni centar u Monsu, Belgija

09.02.2015. | Inhabitat

Sjajni novi kongresni centar koji je projektovan od strane čuvenog arhitekte Danijela Libeskinda je nedavno završeno u Mosu u Belgiji, kako bi pomogao u inaguraciji grada kao Evropske prestonice kulture.

Pramac zgrade nalik brodu stoji kao smeo orijentir, premošćavajući stari sa novim delom grada. Danijel Libeskind je sarađivao sa biroom H2a Architects kako bi stvorio ovaj projekat koji sa svojim ugaonim geometrijskim oblicima, deluje kao centralno čvorište za ponovo rađanje grada.

Prelepa zgrada Evropske prestonice kulture je napravljena od dva oblika koja se seku - eliptični niži nivo i oštri oblik koji deluje kao da ga seče. Kontrasni geometrijski oblici su svaki obloženi sa sopstvenim materijalom.

Elipsa je obložena sa rešetkama od prirodno obojenog drveta, dok ugaoni, oštri oblik sija od eloksiranog aluminijuma u boji šampanjca. Zajedno se oni usklađuju sa svojim karakterističnim oblicima i izgledom, integrisani zajedno tako da naprave nezaboravni profil.

Zgrada od 12.500 metara kvadratnih je napravljena od lokalnih materijala, što je značajno smanjilo troškove gradnje. Krov je pokriven sa fotonaponskim ćelijama koje pokrivaju većinu energetskih potreba zgrade.

Drvena i metalna fasada je raspoređena u redovima i nizovima, sa uvučenim frontovima za ulazne oblasti, kao i strateški postavljene prozore i svetlarnike koji pomažu u ispunjavanju enterijera sa prirodnim svetlom, bez prekidanja toka forme fasade.

Unutar ulaznog dela, enterijer se otkriva kao duguljasta spirala, vodeći posetioce oko oboda zgrade od jednog do drugog fleksibilnog prostora. U celoj zgradi je pod obložen sa belgijskim plavim kamenom, koji se nalazi u ovom području. Na spratu se nalazi platforma koja omogućava posetiocima i zaposlenima da gledaju na obližnji istorijski deo grada, ili da prosto predahnu od sastanaka i aktivnosti koje se dešavaju unutar objekta.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...