IZOLACIJA-468X60-BANNER

Mladi srpski dizajneri na milanskom sajmu

30.03.2009. | Danilo Lučić | Politika

Izložba radova učesnika projekta „Young Serbian Designers“, koja će od od 22. do 27. aprila 2009. biti izložena i na prestižnom sajmu nameštaja u Milanu, otvorena je sinoć u prostoru beogradskog salona „Supermarket“, gde će se nalaziti do 12. aprila.

foto: "ARC" - autorski tim Marija Bjelaković, Milica Jović, Emir Bećiragić

Ovaj projekat objedinjuje radove 10 studenata nekoliko beogradskih fakulteta koji su po mišljenju Konstantina Grčića, proslavljenog svetskog dizajnera našeg porekla, bili najbolji među 148 prijavljenih.

Čitava akcija inicirana je od strane kulturne organizacije „Mikser“ i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), specifična je po tome što će milanski nastup ovih dizajnera prvi put imati nacionalni karakter. Dakle, zadatak ovih mladih ljudi je da u najboljem svetlu prikažu autentičnost i kvalitet nove srpske scene iz oblasti industrijskog dizajna, dizajna upotrebnih predmeta, industrije nameštaja, rasvete i enterijerske opreme.

Za sve radove je karakteristična dominacija upotreba drveta i jednostavnost i ekonomičnost izrade predmeta. To stoji u vezi sa koncepcijom autora prilikom određivanja svetskih trendova u izradi nameštaja. Jovana Bogdanović, jedna od dizajnerki, kaže da je inspirišu jednostavne forme, jeftini materijali i izrada i da je sve to deo „eco-friendly“ trenda. Druga autorka, Marija Bjelaković bira drvo, drvni ostatak ili ploče na bazi drveta, te su joj svi dosadašnji radovi “moderni sa elementima održivosti, prilagođeni malim prostorima”.

Izložba „Young Serbian Designers“ predstavlja logičan nastavak projekta “Ghost Project”, godišnje smotre domaćih talenata iz oblasti industrijskog dizajna, koji svake godine organizuje „Mikser“. Ohrabrujuće je da su našem timu prenete pohvale celog žirija i Marve Whilshire Griffin, glavnog selektora izložbe Salone Satellite i direktora marketinga čitavog milanskog sajma. Zato ne čudi da su upravo naši autori u Milanu dobili najveći mogući izložbeni prostor predviđen za predstavljanje mladih talenata - 64m2.

 

 

Komentari: 1

Milena 05.04.2009 20.08.05

Jos pocetkom devedesetih se David Trubridge bavio ovime. Svaki mladi dizajner bi trebalo da da zna za ovo, ili kada se bavi nekom temom, da napravi temeljnu analizu. http://www.davidtrubridge.com/sling/ http://www.davidtrubridge.com/glide/ http://www.davidtrubridge.com/drift/

TEKSTOVI /iz kategorije/


DELIGHT-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;