Kuća sa bazenima sa kišnicom na krovu koji hlade enterijer

28.01.2015. | Inhabitat

U Bodrumu, u jugozapadnoj Turskoj, zastareli građevinski normativi ograničavaju kuće na površine od 75 metara kvadratnih ili manje, što stvara izazovnu atmosferu za gradnju novih domova. Arhitektonski biro Global Architectural Development je odgovorio na ovu regulaciju projektovanjem kuće napravljene od tri odvojene zgrade povezane sa staklenim atrijumima.

Nazvana „Eksplodirana kuća“, ovaj betonski dom se nalazi iznad luke i koristi prednosti povetaraca preko elektronskih kliznih prozora. Međutim, jedna od najinteresantnijih karakteristika ove kuće je krov koji je pokriven sa bazenima koji sakupljaju kišnicu i ponašaju se kao prirodni sistem za hlađenje za strukturu.

Eksplodirana kuća je betonski dom sastavljen od tri volumena spojenih sa staklenim atrijumom, projektovana da ispuni građevinske norme tog područja. Spojene zajedno kao jedan dom, svaki volumen ima drugačiju funkciju i manji je od 75 metara kvadratnih.

Jedan volume služi kao glavna spavaća soba i kupatilo, drugi kao kuhinja i trpezarija, a treći služi kao gostinski prostor sa susednom radnom sobom. Veliki centralni atrijum nije samo ulaz u dom, već pruža poglede od 180 stepeni na pejzaž i luku ispod. Četvrti volumen se nalazi ispod glavnog bazena i služi kao samostalna stambena zgradica.

Kako bi ostao hladan, dom se oslanja na dva pasivna sistema hlađenja - sakupljanje kišnice i prirodnu ventilaciju. Prvo je betonski krov kuće napravljen sa udubljenjima koji sakupljaju kišnicu. Kišnica kaskadno pada sa krova jedne zgrade na krov druge zgrade i zatim se cirkularno vraća nazad, obezbeđujući hlađenje kroz proces evapotranspiracije.

Prozori glavnog atrijuma se kontrolišu elektronski i mogu biti otvoreni klizno kako bi obezbedili domu prelepe poglede na more i prirodnu ventilaciju u vidu morskih povetaraca koji dodatno hlade unutrašnjost kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...