Ultra-kompaktna kuća u Japanu je mali prostorni dragulj

28.01.2015. | Arch Daily

Ova japanska mikro kuća se zove „Bliža kuća“ sa razlogom - njene susedne zgrade su tako blizu da ih možete dodirnuti. Smeštena u Tokiju, ova dvospratna kuća od drvene konstrukcije je projektovana od strane biroa Mount Fuji Architects Studio za jedinstvenu, malenu parcelu u obliku slova L, koja je veoma uska u uličnom nivou, a malo šira pozadi.

Tesni stambeni prostori nisu neuobičajeni u ovom delu sveta, tako da ova jednospavaća mikro kuća iskorišćava najbolje moguće parcelu površine 66 metara kvadratnih, pa čak ima i prostor za malu privatnu baštu u centru koja pomaže u uvođenju prirodne svetlosti u kuću.

Maleni urbani dom poseduje ukupno površinu od 75 metara kvadratnih i sastavljen je od dva volumena - kuća na kapiji i glavna kuća. Kuća na kapiji je tanki, dvospratni volumen smešten pored ulice koja služi kao ulaz u kuću.

Uski prolaz koji se nalazi sa desne strane kuće, pruža direktan pristup dvorištu. Prizemlje kuće na kapiji deluje kao ulaz, dok gornji sprat, kome se pristupa preko merdevina, služi kao radna soba sa ugrađenim policama za knjige.

Između dva volumena se nalazi maleno dvorište, koje pruža vlasnicima privatan prostor za sedenje i odmaranje, a ono takođe uvlači prirodno svetlo u zgrade uprkos uskoj parceli.

U pozadini se nalazi veći volumen koji sadrži spavaću sobu i kupatilo zajedno sa dnevnim i trpezarijskim prostorom. Spavaća soba i jedino kupatilo sobe se nalazi na prizemlju, dok je dnevna soba i trpezarija na gornjem nivou.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...