Seoska kuća od transportnih kontejnera u Irskoj

26.01.2015. | Dezeen

Arhitekta i poljoprivrednik, Patrik Bredli, uspeo je da spoji svoje dve profesije projektovanjem briljantne kuće „Grillagh Water House“, neverovatne sofisticirane i održive vikednice postavljene na zemljištu koje je u vlasništvu arhitekte.

Bredli je izgradio prvi sprat dvospratne kuće, smeštene u živopisnom selu u Severnoj Irskoj, od četiri korišćenih transportnih kontejnera, stvarajući savršen primer kako se isplativi dizajn i održiva arhitektura uklapaju bez odricanja estetike i stila.

Iako arhitektura i poljoprivreda nisu dve struke koje idu ruku pod ruku, sa svojom novom lepo seoskom kućom, Patrik Bredli nam daje dobar primer kako pragmatična nužnost i sofisticirani dizajn mogu briljantno da dopunuju jedno drugo.

Kada je arhitekta projektovao svoju kuću iz snova, prvobitni planovi nisu predviđali da se sprat napravi od transportnih kontejnera. Međutim, kada je Bredli shvatio da izgradnja prelazi budžet, on je inkorporirao transportne kontejnere u dizajn, smanjujući cenu gradnje na taj način.

Crni čelični ram podržava sivo obložene metalne kontejnere, koji se protežu preko prizemlja stvarajući konzolni balkon. Crni balkon je pokriven sa čeličnim elementima koji smanjuju solarni dobitak u unutrašnjosti doma i nude lepe poglede na široka brda koja okružuju kuću.

Kako bi iskoristio kontejnere kao održive građevinske elemente, Bredli ih je propisno izolovao, termički i hidro, kako bi sprečio moguća oštećenja rđenja izazvana kondenzacijom. Prvi sprat strukture je obložen u prethodno zarđalom Corten čeliku, koji savršeno upotpunjuje tamni prvi sprat.

U enterijeru, veliki prozori pune spratne visine se protežu kroz celo stambeno područje i omogućavaju optilne nivoe dnevne svetlosti, kao i predivne poglede na krasnu farmu arhitekte Bredlija.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...