PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Novo ulično osvetljenje u Španiji se napaja suncem i vetrom

21.01.2015. | Gizmag

Ukoliko se trudite da uštedite struju, vi onda uglavnom ne ostavljate upaljena svetla u kući po celu noć. Međutim, uz nekoliko izuzetaka, to je upravo ono što gradovi rade sa svoji uličnim osvetljenjem. I to je razlog zašto su neke grupe razvile uličnu rasvetu sa ugrađenim solarnim panelim. Španski tim sada celu stvar dovodi na viši nivo, sa samostojećim uličnim osvetljenjem koje se napaja sa solarnom i eoloskom energijom.

Rasveta se razvija kroz saradnju između Politehničkog univerziteta Katalonije i španskog startapa Eolgreen. Sadašnji prototip je visok deset metara i, pored LED rasvete, poseduje fotonaponske panele, vetroturbinu, pakovanje baterija i elektronski kontrolni sistem koji upravlja sa protokom energije između tih komponenti.

Njena vetroturbina sa kompozitnim lopaticama počinje proizvodnju struje na minimalnoj brzini vetra od 1,7 metara u sekundi, okrećući se na 10 do 200 obrtaja po minuti i proizvodeći maksimalni izlaz od 400 vati. Planirana druga vetroturbina će trebati samo da se okreće na 10 do 60 obrtaja po minuti, proizvodeći 100 vati.

Komercijalna verzija uličnog osvetljenja bi trebala da poseduje dva polikristalna solarna panela od 100 vati, niz Philips LED dioda koje daju 3.500 ili 4.000 lumena (u zavisnosti od modela rasvete), i pakovanje litijum gvožđe fosfat baterija koje mogu da skladište dovoljno energije da napajaju osvetljejne do 3,5 noći po punjenju - opciono pakovanje baterija većeg kapaciteta bi navno moglo da napaja 6,5 noći.

Dok ulično osvetljenje može da funckioniše vanrmežno, grupe do 99 njih su takođe u stanju da pošalju ažuriranja statusa preko UHF do centralne stanice, i to na svakih 30 minuta. Ovo će omogućiti administratorima da budu obavešteni o bilo kom tehničkom problemu, kako bi on mogao da se blagovremeno ispravi.

Kompanija Eolgreen je navodno potpisala sporazume sa nekoliko španskih opština, i planira da proizvede 700 uličnih svetiljki ove godine. Španski Univerzitet u Sevilji takođe radi na uličnom osvetljenju koje se napaja sa energijom sunca i vetra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;