Napuštena hemijska čistionica pretvorena u savremeni dom

20.01.2015. | Dornob

Od dotrajalih ostataka stare radnje za hemijsko čišćenje uklještene između dve zgrade u Barseloni, Španija, nastao je moderan porodični dom sa podeljenim nivoima ispunjen sa istorijskim karakterom.

Arhitektonski biro Carles Enrich Architects je transformisao radnju, koja je bila napuštena i prekrivena sa ruševinama, organizovao je oko centralnog dvorišta i pretvorio ostavu u satelitski studio.

Arhitekte su razrušile enterijer i završne materijale iz starih zidova kako bi izložili zid od cigli i drvene grede na plafonu. Sa skinutom bojom, zidovi na obe strane postaju glavna arhitektonska fokusna tačka u prostoru koji je sada svetao, otvoren i moderan, sa konzolnom galerijom u centru koja deluje više kao komad umetničkog, ugrađenog nameštaja nego na prostoriju.

Sve particije koje su prethodno zatvarale individualne sobe su uklonjene, osim zidova oko kupatila, tako da stanari mogu da održavaju vizuelni kontakt sa zelenom površinom napolju bez obzira na to gde se nalaze u domu. Galerija, koja se prvenstveno sastoji od borovine i metalnih greda, je puna sa ugrađenim fiokama, policama i plakarima.

Zastakljeni zid gleda na dvorište, koje poseduje pergolu koja obezbeđuje osenčenje i manje temperature leti. Zelenilo u ovom dragocenom prostoru nudi privatno, mirno prirodno okruženje u okviru guste urbane celine Barselone.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...