INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

3D štampani Solarni bajt paviljon pomera granice arhitektonske inovacije

20.01.2015. | Inhabitat

Interdisciplinarni studio DesignLabWorkshop je razvio Solarni bajt paviljon - 3D štampanu strukturu na solarni pogon koja demonstrira nekoliko uzbudljivih trendova u arhitekturi, od digitalne fabrikacije do pametnih tehnologija.

Ova eksperimentalna struktura je izgrađena od 94 jedinstvena modula - „bajta“ - koji su 3D štampani od providne plastike. Integrisana LED rasveta u okviru svakog modula se puni u toku dana sa solarnom energijom kako bi svetlela sa jedinstvenim sjajom noću.

Studio DesignLabWorkshop je 3D odštampao 94 modula paviljona korišćenjem šesto-osne robotske ruke u Robotičkoj proizvodnoj laboratoriji na Koledžu za arhitekturu i ekološki dizajn Univerziteta Kent Stejt.

Moduli se uklapaju zajedno korišćenjem zglobova koji se međusobno uklapaju i daju završnoj strukturi bešavni izgled. Pozicioniranje paviljona u pravcu istok-zapad i oblik samonosećeg luka su osmišljeni radi praćenje putanje sunca i maksimiziranja solarnog izlaganja.

Pored sakupljanja i skladištenja solarne energije, svaki modul je opremljen sa svetlosnim senzorom koji snima izloženost suncu tokom dana. Ovi snimci diktiraju nivoe svetlosti integrisanih LED dioda, tako da će paviljon služiti kao odraz izloženosti sunca.

„Ukoliko je ujutru oblačno i vedro popodne, istočna strana paviljona će biti osvetljena kraći vremenski period u odnosu na zapadnu stranu, odražavajući na taj način uslove u samoj životnoj sredini“, napisale su arhitekte.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;