3D štampani Solarni bajt paviljon pomera granice arhitektonske inovacije

20.01.2015. | Inhabitat

Interdisciplinarni studio DesignLabWorkshop je razvio Solarni bajt paviljon - 3D štampanu strukturu na solarni pogon koja demonstrira nekoliko uzbudljivih trendova u arhitekturi, od digitalne fabrikacije do pametnih tehnologija.

Ova eksperimentalna struktura je izgrađena od 94 jedinstvena modula - „bajta“ - koji su 3D štampani od providne plastike. Integrisana LED rasveta u okviru svakog modula se puni u toku dana sa solarnom energijom kako bi svetlela sa jedinstvenim sjajom noću.

Studio DesignLabWorkshop je 3D odštampao 94 modula paviljona korišćenjem šesto-osne robotske ruke u Robotičkoj proizvodnoj laboratoriji na Koledžu za arhitekturu i ekološki dizajn Univerziteta Kent Stejt.

Moduli se uklapaju zajedno korišćenjem zglobova koji se međusobno uklapaju i daju završnoj strukturi bešavni izgled. Pozicioniranje paviljona u pravcu istok-zapad i oblik samonosećeg luka su osmišljeni radi praćenje putanje sunca i maksimiziranja solarnog izlaganja.

Pored sakupljanja i skladištenja solarne energije, svaki modul je opremljen sa svetlosnim senzorom koji snima izloženost suncu tokom dana. Ovi snimci diktiraju nivoe svetlosti integrisanih LED dioda, tako da će paviljon služiti kao odraz izloženosti sunca.

„Ukoliko je ujutru oblačno i vedro popodne, istočna strana paviljona će biti osvetljena kraći vremenski period u odnosu na zapadnu stranu, odražavajući na taj način uslove u samoj životnoj sredini“, napisale su arhitekte.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...