Malena kotlarnica od 8 kvadrata postala šarmantna gostinska kuća

20.01.2015. | Dornob

Kako bi dokazali da se maleni životni prostor može napraviti bez odricanja od savremenog komfora u bilo kojoj okolnosti, arhitektonski biro Azevedo Design je pretvorio ovu malenu kotlarnicu u San Francisku u mirnu gostinsku kuću. Pre konverzije, ova malena zgrada od cigli je bila kotlarnica za bivšu vešarnicu. Površina tehničke prostorije je bila samo oskudnih 8 metara kvadratnih.

Biro Azvedo Design je efikasno napravio prostor većim dodavanjem staklenog mezazina i stepeništa - pametno proširujući površinu nagore, umesto ka spolja. Stakleni pod drugog sprata omogućava prodor prirodne svetlosti od gornjih prozora dole u dnevni boravak.

U prizemlju se nalazi mali deo za sedenje i kuhinja koji pružaju prostor za opuštanje i okupljanje. Ručno pravljena metalna radna površina se postavlja na metalne stepenice po potrebi.

Unutar i izvan zgrade je ostao očuvan i izložen prvobitni zid od cigle iz 1916. godine. Krovne grede koje su nosile originalni krov zgrade su ostavljene na mestu kako bi nosili galerijsku spavaću sobu i kupatilo. Na vrhu metalnih stepenica, maleni hodnih smešta integrisani skladišni prostor i vodi do malog kupatila. Staklena platforma vodi do platforme za spavanje sa francuskim ležajem, još više integrisanog skladišnog prostora i noćnog stočića sa lampom.

Projekat rekonstrukcije je video preobraženje jednog nekorišćenog, pomalo ružnog, neverovatno malog prostora i pretvorio ga je u nešto što je nesumljivo šarmantno. Ne možemo reći da bismo bili oduševljeni da živimo tamo stalno, ali kao gostinski stan on je sigurno mnogo lepši od nekih hotelskih apartmana.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...