Neverovatna gradska kuća sa jedinstvenim uglovima

13.01.2015. | Dornob

Neki projektanti su osujećeni sa malim budžetima i ograničenim kontekstima. Drugi prihvataju ograničenja lokacije i finansiranja kao izazov i prave neverovatnu arhitekturu u teškim uslovima, kao što je arhitektonski biro Monolab uradio sa projektom ove impresivne gradske kuće koja je zadivljujuća iz gotovo svakog ugla.

Kuća je prepuna sa jedinstvenim i ugaonim linijama i prostorima, pa ne postoji jedinstvena tačka sa koje se u potpunosti može sagledati ova kuća, izvana ili iznutra.

Spavaći prostori i kupatila su smeštenei u centralnom betonskom čvoru okruženim sa otvorenim prostorima za druženja, kuvanje ili ručavanje - mada je kuća podjednako koncentrisana na cirkulaciju kao i na boravak u mestu.

Na neki način, ova kuća može biti najbolje (ili jedino) shvaćena preko crteža i modela koji ilustruju proces projektovanja i željene hijararhije prostora i strukture, punog i praznog u okviru ukupnog plana - ali je možda ovaj sloj kompleksnosti samo sreća u nesreći koja doprinosi misteriji kuće.

Interakcija otvorenog prostora, zatvorenih volumena, izložene konstrukcije i glatkih belih zidova i površina se kombinuju u stvaranju neverovatno prostranog, povezanog ali i raznolikog iskustva za ljude širom kuće - niko nikada ne bi pogodio šta se nalazi iza sledećeg ćoška u kući sve dok ne dođe do njega.

Spolja, kuća ima izuzetnu i prepoznatljivu fasadu, ali pored toga ima i elemente (kao što su visina i odnos) koji je čine da deluje nekako kontekstualno uprkos čudnim uglovima koji konvergiraju u centralni stakleni deo iznad nivoa ulice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...