Neverovatna gradska kuća sa jedinstvenim uglovima

13.01.2015. | Dornob

Neki projektanti su osujećeni sa malim budžetima i ograničenim kontekstima. Drugi prihvataju ograničenja lokacije i finansiranja kao izazov i prave neverovatnu arhitekturu u teškim uslovima, kao što je arhitektonski biro Monolab uradio sa projektom ove impresivne gradske kuće koja je zadivljujuća iz gotovo svakog ugla.

Kuća je prepuna sa jedinstvenim i ugaonim linijama i prostorima, pa ne postoji jedinstvena tačka sa koje se u potpunosti može sagledati ova kuća, izvana ili iznutra.

Spavaći prostori i kupatila su smeštenei u centralnom betonskom čvoru okruženim sa otvorenim prostorima za druženja, kuvanje ili ručavanje - mada je kuća podjednako koncentrisana na cirkulaciju kao i na boravak u mestu.

Na neki način, ova kuća može biti najbolje (ili jedino) shvaćena preko crteža i modela koji ilustruju proces projektovanja i željene hijararhije prostora i strukture, punog i praznog u okviru ukupnog plana - ali je možda ovaj sloj kompleksnosti samo sreća u nesreći koja doprinosi misteriji kuće.

Interakcija otvorenog prostora, zatvorenih volumena, izložene konstrukcije i glatkih belih zidova i površina se kombinuju u stvaranju neverovatno prostranog, povezanog ali i raznolikog iskustva za ljude širom kuće - niko nikada ne bi pogodio šta se nalazi iza sledećeg ćoška u kući sve dok ne dođe do njega.

Spolja, kuća ima izuzetnu i prepoznatljivu fasadu, ali pored toga ima i elemente (kao što su visina i odnos) koji je čine da deluje nekako kontekstualno uprkos čudnim uglovima koji konvergiraju u centralni stakleni deo iznad nivoa ulice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...