INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Marmoleum i povratak linoleumskih podova

09.01.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Još od pronalaska vinil podova 1960-ih godina, potražnja za linoleumom je ubrzo posle toga drastično opala. Međutim, zbog trendova u podnim oblogama koje naginju više ka ekološki prihvatljivim opcijama, linoleum podovi konačno doživljavaju svoj povratak na tržište.

Često se linoleum podovi i luksuzni vinil podovi mešaju, pošto oba materijala na površini izgledaju upadljivo slična. Međutim, ovi proizvodi su daleko od toga da su slični. Linoleum se proizvodi od obnovljivih prirodnih materijala, dok se luksuzni vinil podovi prave od sintetičkog polivinilhlorida, istog materijala koji se koristi za pravljenje cevi, izolacija na električnim kablovima i fonografskih ploča.

Linoleum započinje svoj život kao smola drveta koja se uranja u laneno ulje na oko 15 dana na temperaturi od 29 stepeni Celzijusa. Natopljeno smola drveta se zatim meša sa drvenim brašnom i pigmentima kako bi se stvorila jedinstvena boja u celom materijalu. Povremeno se dodaje kreda u smešu kako bi se stvorile meške, svetlije boje.

Celokupna mešavina se zatim prosipa na mrežu napravljenu od jute, koja služi kao podloga za linoleumski pod. Ova amalgamacija se zatim šalje kroz sušare na cilindričnim valjcima, standardno spakovani u pločama od 2x25 metara, debljina od 2-3mm. Sada je linoleum spreman za sečenje, pakovanje i transport.

Linoleum je prvobitno otkriven 1860. godine, a od tada su mnogi proizvođači nastavili sa proizvodnjom svoje linije podova do danas. Kompanija „Forbo Flooring Systems“ je jedan od tih proizvođača, a njihov prepoznatljiv brend Marmoleum se proizvodi od 1928. godine, sa sve većom popularnošću. Sa preko 85 godina iskustva u proizvodnji ne samo podnih obloga, već i hemikalija i lepila, kompanija Forbo prednjači u inovativnom dizajnu linoleuma. Proizvodi ove kompanije imaju široku paletu komercijalnih i stambenih primena.

Uopšte nije iznenađenje da kompanija Farbo tvrdi da poseduje 60 odsto tržišta linoleuma, jer njegova Marmoleum linija uvek prima pozitivne kritike i pohvale širom industrije podnih obloga. Forbo Marmoleum G3 linija je odličan pod za stambene i komercijalne postavke. Sa različitim bojama i dezenima koje možete izabrati, Marmoleum G3 je odlična obloga za domaćinstva sa kućnim ljubimcima i decom. On je otporniji na grebanje od vinila i zadržava antialergijska, bakteriostatska i antistatična svojstva.

Marmoleum je generalno trajniji od svojih pandana u vidu luksuznih vinil obolga, a pošto ne emituje nikakva štetna organska jedinjenja (VOC), on je odličan izbor za ljude sa astomom ili drugim horničnim problemom sa disanjem. On je takođe mekši od drugih vrsta podnih obloga kao što su parket ili keramičke pločice, i samim tim više štiti krhke objekte koji slučajno padnu na njega, što je posebno korisno u kuhinji.

Za zaljubljenike u uradi sam projekte, Marmoleum Click će učiniti postavku jednostavnim i lakim poduhvatom. Dostupna u standardnim 30x30cm pločama ili produženoj verziji od 30x90cm, Marmoleum Click linija u 24 prelepe boje nude široku fleksibilnost dizajna koji će odgovarati vašim specifičnim zahtevima.

Marmoleum Dual Tile linija nudi još više opcija, sa raspoloživih 30 dezena koji su vodootporni, izdržljivi, i mogu da traju više od 40 godina sa pravilnom negom. Možete izabrati standardne ploče 30 sa 30 santimetara ili monolitne pločice 50 sa 50 santimetara.

Ukoliko se odlučite za više od jedne boje za vaš pod, mogućnosti dizajna su beskonačne. Podovi od linoleuma će nesumljivo oživeti vaše stambene i poslovne prostore sa ovim izuzeno pouzdanim i svestranim tipom podnih obloga.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;