Četiri generacije žive pod energetski efikasnim i bioklimatskim krovom u Francuskoj

08.01.2015. | Arch Daily

Možete li da zamislite koliki bi vaš račun za struju bio svakog meseca ukoliko biste smeštali četiri generacije iste porodice pod jednim krovom?

Srećom, ovi potencijalno astronomski računi nisu problem za Kuću 2u1 arhitektonskog biroa TICA Architecture - energetski efikasnu kuću koja prati bioklimatske principe i crpi energiju iz geotermalnih izvora. Kuća u Francuskoj obložena metalom i drvetom je smeštena na uskoj parceli u blizini obale mora.

Kuća 2u1 je dobila svoje ime prema svom prostornom rasporedu, koji deli zgradu na dva odvojena prebivališta koja su povezana nizom zajedničkih prostora. Društvene oblasti, koje pomažu u očuvanju privatnosti na obe strane kuće, uključuju podrumski prostor nalik pećini, atelje u prizemlju i gornju terasu na prvom spratu.

Tipovi spavaćih soba se sastoje od mnoštvo različtih stilova, od razigranih kreveta na sprat u obliku broda do elegantne spavaće sobe sa terasom.

Iako je eksterijer obložen u metalu, unakrsno lamelirano drvo oblaže enterijer kako bi se stvorila prijatna i ugodna atmosfera. Veliki prozori su strateški postavljeni tako da iskoriste prirodnu ventilaciju i poprečne povetarce.

Prostorije i prozori okrenuti ka južnoj strani smanjuju potrebu za veštačkim osvetljenjem i grejanjem. Energetski efikasna kuća se napaja sa geotermalnom energijom koja potiče iz podzemnih vodenih tokova.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...