Energetski efikasan dom obložen borovinom u Danskoj se greje sa geotermalnom energijom

29.12.2014. | Arch Daily

Arhitektonski biro Mette Lange Architects je nedavno završio prostrani dom obložen borovinom koji koristi jeftinu geotermalnu energiju za zagrevanje tokom surovih danskih zima.

Vila Bureso se nalazi na udaljenom i gusto pošumljenom placu u Slagerupu, a njena severna fasada je pokrivena sa zastakljenim elementima visine od poda do plafona i kliznim vratima koji uokviruju poglede na obližnje jezero. Dugačak i uzak dom se sastoji od dva dela: glavnog životnog dela i manjeg aneksa.

Kuća se prostire na površini od 238 metara kvadratnih i pozicionirana je južnoj strani jezera na delu zemljišta pod nagibom. Iako je severna strana kuće uglavnom zastakljena, južna fasada je uglavnom zatvorena osim nekoliko staklenih zidova u kuhinji i dnevnoj sobi koji omogućavaju neometane poglede kroz kuću.

Veliki prozori takođe pomažu u uokviravanju pogleda na okolno drveće. Svetlarnici postavljeni duž krova nude poglede na zvezdano nebo i krošnje drveća, pritom donoseći obilje prirodne svetlosti u kuću.

Za razliku od horizonatalnog i ravnog profila zgrade, lepo obojene borove daske koje oblažu fasadu su vertikalno orijentisane. Veliki drveni trem se takođe obavija oko kuće i povezuje 238 metara kvadratnih glavne kuće sa aneksom od 30 metara kvadratnih. Kuća se greje pomoću geotermalne energije kako bi se umanjila potrošnja energije, ali ona takođe i poseduje dve peći na drva.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...