Filmski tematski park u Kini je u obliku ogromne zlatne košnice

26.12.2014. | Contemporist

Kina je poznata po svojoj jeftinoj i simboličkoj arhitekturi, a nedavno završeni Vanda filmski park u Vuhanu svakako ne odskače od ovoga. A ovaj filmski tematski park u obliku ogromne zlatne košnice nikako ne iskače iz ovog pravila.

Projektovan od strane arhitektonskog biroa Stufish Entertainment Architects kao deo Vuhan centralnog kulturnog okruga, Vanda filmski tematski park se prostire na 80.000 metara kvadratnih i sastoji se od šest višedimenzionalnih bioskopa koji variraju od običnih 3D sala do senzorski poboljšanih 6D iskustava. Ogromni kompleks takođe smešta restorane, maloprodajne objekte i druge zabavne prostorije.

Zvona Vuhana, tradicionalni simbol lokalne Ču-Han kulture, su inspirisala zlatni oblik nalik košnici Vuhan filmskog tematskog parka. Zaobljene strukture su ponovljene u različitim razmerama i zatim grupisane zajedno u ogromnoj izbrazdanoj masi.

Posetioci se uvode u veliki atrijum zgrade širok 80 metara preko komercijalne pešačke promenade koja se naziva „Ulica zvona“. Atrijumski balkonski zidovi su prekriveni sa LED ekranima i programirani su da prikazuju impresivnu koreografiju svetlosnog spektakla.

Ogromni filmski tematski park je izgrađen kao deo Vuhan centralnog kulturnog okruga, što je projekat koji predvodi pekinška grupa Dalian Wanda. Kulturni okrug je prva faza inicijative širom grada koja ima za cilj spajanje vuhanovih šest jezera sa atraktivnim prostorima mešovite namene.

Kao rezultet ovoga, zgrada tematskog parka je izgrađena duž kanala i jezera. Maloprodajni prostori i restorani u prizemlju su projektovani sa zastakljenjima duple spratne visine kako bi se iskoristili pogledi na jezero i šetalište. Filmski park je otvoren 20. decembra 2014. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...