INFONET-468X60-BANNER

Letnjikovac robusne jednostavnosti

25.12.2014. | Dezeen

Švedski arhitektonski biro Johan Sundberg Arkitektur je zarobio suštinu robusne jednostavnosti u ovom savremenom domu od stakla i drveta. Okružen sa šumom u blizini južne obale Švedske, kuća „Sommarhus Akenine“ je letnjikovac koji se otvara ka slanim povetarcima Baltičkog mora.

Struktura je postavljena povišeno na tri duge betonske grede koje smanjuju uticaj kuće na brdoviti pejzaž i utiču na to da kuća deluje kao da lebdi iznad šumskog tla.

Fasada kuće je obložena sa uskim daskama od sibirskog ariša koji je tretiran radi dobijanja glatke i više unifromisane površine. Povišeni pod terase se obavija oko strukutre i stvara trem koji je delimično zaštićen od vremenskih prilika od strane krova.

Velikodušni prozori visine od poda do plafona na južnoj strani letnjikovca „Sommarhus Akenine“ otvara enterijer ka pogledima na Baltičko more, dok manje zastakljene trake na osenčenoj severnoj strani gledaju ka šumskom pejzažu.

Dugački pravougaoni plan sprata usendvičuje glavne životne prostore između dečijih spavaćih soba na zapadu i sobe za goste i glavne spavaće sobe na istoku. Iako unutrašnjost ima više šareniju i razigraniji paletu od monohromatske fasade, ona je takođe projektovana sa minimalističkom estetikom. Svetli drveni podovi i belo okrečeni zidovi stvaraju osećaj prostornosti i čistoće ambijenta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;