INFONET-468X60-BANNER

Kancelarija u šumi izgrađena od drveta lokalnog porekla

12.12.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro iz Velike Britanije Invisible Studio je izgradio svoje nove kancelarije koristeći neosušeno drvo uzgajano u obližnjoj šumi. Nova dvospratna struktura se nalazi u blizini grada Bat u Engleskoj i izgrađena je bez zapošljavanja stručne radne snage, sa minimalnim crtežima i kroz improvizaciju. Ukupna cena objekta je izašla 25.550 američkih dolara, uključujući materijal i rad.

Drvo za izgradnju je isečeno i spremljeno u roku od dva dana kako bi se deličimno presvukla spoljašnjost novog studija. Kancelarija je projektovana i izgrađena u okviru strogog budžeta, pa je beton za temelje ručno pravljen, a skele koje su korišćene tokom gradnje su kasnije korišćene za izgradnju mostića i poda. Prozori su sakupljeni sa otpad, a boja za podove je ostatak iz nekog od prethodnog projekta.

Arhitekte su koristile najjeftinije moguće drvo za izgradnju, a delovi izolacije koji su ostali iz prethodnih projekata su korišćeni za termičku izolaciju strukture. Kancelarija se zagreva sa otpadnim drvetom iz šume, a kišnica se sprovodi u veštačko jezerce koje formira prirodno stanište.

Zgrada ne pokušava da sakrije greške pričinjene tokom njene izgradnje, što je nama super simpatično. Umesto toga, ove greške imaju posebno, cenjeno mesto u zgradi i daju joj više rustikalniji izgled.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;