INFONET-468X60-BANNER

Drveni vrtić sa cik-cak krovom koji imitira švedske dine

05.12.2014. | Arch Daily

Danski arhitektonski biro Dorte Mandrup Arkitekter je nedavno završio obdanište „Råå“ - vrtić koji nudi stimulativno okruženje pored mora u Švedskoj. Zgrada obložena drvetom ima asimetričnu formu koja odražava brdovit pejzaž dina. Zakrivljene krovne ravni i fasadni elementi od drveta su takođe inspirisani tipologijom lokalnih ribarskih kuća.

Smešten na delu sređene plaže, jednospratni vrtić „Råå“ pruža predivne poglede na Oresund moreuz kroz velike prozore. Geometrijski zastakljeni otvori takođe oivčuju krov i druge strane zgrade kako bi se maksimizirao prodor prirodne svetlosti u unutrašnjost. Ograđeni spoljašnji prostor ima nekoliko mesta sa peskom za decu. Spoljašnji amfiteatar i sedišta su izgrađeni u jednom delu kosog krova vrtića.

 

Unutrašnjost vrtića je projektovana da ostane svetla i prozračna sa belim zidovima i svetlo zelenim podovima, koji je upotpunjen sa podelama od „zida-police za knjige“ napravljene od šperploče.

Zgrada je primarno podeljena na četiri glavne grupne sobe za četiri grupe dece. Svaka soba je prepoznatljiva sa spoljne strane zahvaljujući specifičnoj liniji krova i zabata, a one su međusobno povezane preko zajedničkih prostorija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;