INFONET-468X60-BANNER

Građevinski inspektori procenili da je bezbedno živeti u nakrivljenim stambenim kulama u Šangaju

02.12.2014. | Dezeen

Malo nagiba nije strašna stvar, zar ne? Samo pogledajte Krivi toranj u Pizi. To su makar zvaničnici u Šangaju rekli prošle nedelje nakon što su par nakrivljenih stambenih zgrada od po 15 spratova visine proglašene potpuno bezbedne za stanovanje.

Stambene zgrade u pitanju su izgrađene 2012. godine i od tada, one su počele da se naginju toliko da se čini kao da se drže jedna druge. Zvaničnici grada Šangaja su proverili zgrade i uprkos puknutom i izdrobljenom betonu, zgrade su proglašene bezbednim za život.

Zgrade, smeštene u Čuanša oblasti Šangaja, su izgrađene kako bi pružile smeštaj za ljude raseljene zbog izgradnje novog Diznijevog parka. Prema domaćim propisima, zgrada može da se pomeri 200 milimetara pre nego što se proglasi nepodobnom za stanovanje. Ove dve kule su se pomerile za 87,65 milimetara.

Deo problema leži u tome što su zgrade izgrađene previše blizu jedna drugoj, i to na istom temelju. Ali izvođač radova, kompanija Xinyuan Real Estate, tvrdi da su zgrade bezbedne. Šangajska gasna kompanija je takođe pregledala gasnu strukturu zgrada i utvrdila da je ona podjednako bezbedna.

Građevinski inspektori su potvrdili da postoje pukotine u zgradi, što su takođe izvestili i stanari koji tamo žive. Ali jedan izveštaj navodi da su ove pukotine nastale zbog ekspanzije od promene temperature. Inženjer u kompaniji Xinyuan Real Estate tvrdi da su samo dekorativni delovi konstrukcije oštećeni, i da su stanari u potpunosti bezbedni.

Da li biste vi živeli u ovakvim nakrivljenim zgradama? Da li biste verovali tvrdnjama izvođača i građevinskih inspektora ili svojim očima i logici? Videćemo šta će se desiti dalje sa ovim nesrećnim ljudima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;