INFONET-468X60-BANNER

Šanđijuv, Kina - Ogoljena odmarališta

19.12.2011. | Robaid

U Šanđijuvu, šarmantnom seocetu od 12 seoskih kuća ušuškanih na jugoistočnoj strani Moganšana, ogoljena odmarališta predstavljaju odličan primer održivosti.

Moganšan je predivna planina prekrivena bambusom koja se nalazi u oblasti Dećing, u provinciji Džeđijang, samo 60km severno od Hangdžoua i 200km od Šangaja. Jednog dana početkom 2007. godine, osnivač Ogoljenih odmarališta, Južnoafrikanac Gran Horsfild (Grant Horsfield), prijavio se za planinsku biciklističku turu iz Šangaja. Pored biciklizma, Horsfild je tragao i za nekim skrajnutim, usamljenim, mirnim odmorom od grada gde bi mogao da osnuje odmaralište za istomišljenike.

Srećom po njega, vođa njegove biciklističke grupe uskoro se beznadežno izgubio u Mogašanu, gde je planinska staza njegovu grupu odvela do sela Šanđijuvu (ili 395 što se izgovara šan – điju – vu na kineskom). Dvanaest objekata u selu sada čine Ogoljeno rodno selo. Za razliku od grandioznih kamenih vila u evropskom stilu na vrhu planine, kuće u 395 su skromne seoske kuće sagrađene od debelih blatnih zidova i drveta.

Leti, objekti u Ogoljenom rodnom selu se oslanjaju na plafonske ventilatore i prirodnu ukrštenu ventilaciju za hlađenje. Prostrorije, vrata i prozori dizajnirani su tako da se ukrštena ventilacija olakša. Zimi, objekti se greju na efikasne peći na drva. Radijatori su povezani cevima za ove drvene peći i toplota se prenosi u okviru zatvorenog kruga. Toplotni gubici su smanjeni dodatnom izolacijom plafona i zidova i duplozastakljenim prozorima.

Nezagađena podzemna voda iz planinskih dubina koristi se za piće, kupanje i kuvanje. Prikupljanje sive vode i vodovodni sistemi koriste se za smanjivanje potrošnje dragocene sveže vode. Pored skupljanja kišnice u rezervoaru za sivu vodu, siva voda se sastoji i od vode za pranje iz kuhinja, lavaboa i tuševa i kada iz kupatila, kao i lavaboa iz vešarnica. Proces recikliranja vode koristi ovu sivu vodu u delatnostima koje ne zahtevaju pijaću vodu kao što su dual-flush toaleti (toaleti sa dvostrukim ispiranjem), baštovanstvo i uređenje zemljišta.

Solarni kolektori se koriste da se smanje troškovi za zagrevanje vode. Čak i u hladnijim periodima kada sunce nije jako, solarni kolektori će zagrejati vodu od skoro tačke mržnjenja do 10 stepeni, pa će tek onda biti dodatno zagrevani u električnom bojleru. Unutrašnje osvetljenje koristi kompaktne fluorescentne štedljive sijalice, a spoljašnje osvetljenje se napaja solarnom energijom.

Tokom izgradnje, sačuvane su stare seoske kuće i iskorišćena je većina postojećih zidova, podova i krovnih konstrukcija. Veći deo originalnog građevinskog materijala kao što je drvo korišćeno za prozore i vrata, crep, cigle i krš koji je korišćen za izdizanje lokacije, recikliran je. Lokalni i prirodni građevinski materijali upotrebljeni su kako bi se upotreba proizvoda koji zahtevaju značajnu energiju u svojoj proizvodnji ili transportu svela na najmanju moguću meru.

Sirovi građevinski materijali korišćeni su za završne radove kako bi se smanjila potreba za materijalima koji se koriste kao dekorativni završni arhitektonski materijali, a boje sa niskim VOC ili bez VOC upotrebljene su za unutrašnjost objekata. Za opremanje je upotrebljen nameštaj sa buvljaka, a dosta kuhinjskih aparata, knjiga i umetničkih dela poklonili su prijatelji.

Osoblje promoviše recikliranje i održivost. Staklo, plastika i aluminijum se recikliraju, dok se kore povrća, talog kafe i sav organski otpad ponovo koristi za kompost. Takođe, gaje organsko povrće i bilje u baštama i naglašavaju upotrebu sveže, lokalne hrane koja smanjuje potrebu za prevozom, obradom i skladištenjem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;