Kuća u Japanu sa konusnim otvorima pruža privatnost i obilje prirodne svetlosti

21.11.2014. | Architizer

Privatnost je često kompromis za pogodnosti gradskog života, posebno u gusto naseljenim megapolisima, ali arhitektonski biro Masao Yahagi Architects nije napravio takvu vrstu kompromisa prilikom projektovanja kuće u Tatemačiju.

Smeštena na uskoj parceli u Japanu, ugaona dvospratna kuća poseduje dramatične kupaste otvore koji omogućuju prodor dnevne svetlosti i ventilacije širom kuće. Međutim, otvori su pokriveni sa mat staklom i drvenim elementima kako bi zaštitili privatnost klijenta.

Zbog ograničene veličine parcele, zidovi kuće u Tatemačiju su postavljeni pod uglom prema spolja kako bi se povećala zapremina zgrade. Trouglasti, matirani prozori se protežu preko sva tri sprata, propuštajući prirodnu svetlost uz održavanje privatnosti.

Arhitekte su takođe stvorile obrnutu kupastu šupljinu u centru zgrade kako bi propustili više prirodne svetlosti preko pravougaonog otvora u krovu. Niz balkona sa metalnim ogradama uokviruju unutrašnje dvorište. Za razliku od prvog velikog trouglastog prozora, drugi invertovani prozor koristi drvene elemente za blokiranje radoznalih pogleda izvana.

Master spavaća soba se nalazi na prvom spratu, kao i malo dvorište puno prirodnog svetla na dnu kupaste šupljine. Drveno stepenište spaja tri nivoa kuće duž južne fasade. Korišćenje belih zidova i staklenih kliznih vrata unutar kuće pomaže u stvaranju osećaja prostornosti na uskoj parceli.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...