INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u Japanu sa konusnim otvorima pruža privatnost i obilje prirodne svetlosti

21.11.2014. | Architizer

Privatnost je često kompromis za pogodnosti gradskog života, posebno u gusto naseljenim megapolisima, ali arhitektonski biro Masao Yahagi Architects nije napravio takvu vrstu kompromisa prilikom projektovanja kuće u Tatemačiju.

Smeštena na uskoj parceli u Japanu, ugaona dvospratna kuća poseduje dramatične kupaste otvore koji omogućuju prodor dnevne svetlosti i ventilacije širom kuće. Međutim, otvori su pokriveni sa mat staklom i drvenim elementima kako bi zaštitili privatnost klijenta.

Zbog ograničene veličine parcele, zidovi kuće u Tatemačiju su postavljeni pod uglom prema spolja kako bi se povećala zapremina zgrade. Trouglasti, matirani prozori se protežu preko sva tri sprata, propuštajući prirodnu svetlost uz održavanje privatnosti.

Arhitekte su takođe stvorile obrnutu kupastu šupljinu u centru zgrade kako bi propustili više prirodne svetlosti preko pravougaonog otvora u krovu. Niz balkona sa metalnim ogradama uokviruju unutrašnje dvorište. Za razliku od prvog velikog trouglastog prozora, drugi invertovani prozor koristi drvene elemente za blokiranje radoznalih pogleda izvana.

Master spavaća soba se nalazi na prvom spratu, kao i malo dvorište puno prirodnog svetla na dnu kupaste šupljine. Drveno stepenište spaja tri nivoa kuće duž južne fasade. Korišćenje belih zidova i staklenih kliznih vrata unutar kuće pomaže u stvaranju osećaja prostornosti na uskoj parceli.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;