Renovirana seoska kuća sa zelenim krovom u Francuskoj je jedva vidljiva izdaleka

19.11.2014. | Arch Daily

Ovo proširenje seoske kuće u Pirinejima ima predivni zeleni krov koji minimizira svoj uticaj na prelepu parcelu koja nadgleda rečnu dolinu Adour de Lesponje u Francuskoj.

Kada je klijent angažovao arhitektonski biro PPA Architects da proširi prvobitnu kamenu kuću koja je nekada stajala sama na ovom zavidnom pašnjaku, on je jasno stavio do znanja da postojeća parcela i vernakularna arhitektura moraju biti očuvane po svaku cenu.

Tako da su arhitekte ušuškale novu vikendicu u stranu padine i dali joj varljivu drevnu fasadu umotanu u čelik, osiguravajući slabu vidljivost nove strukture izdaleka.

Novi deo kuće se sastoji od gostinjske sobe, višenamenske prostorije, radne prostorije i garaže. Kuća je smeštena u strani padine radi izolacije i zbog fiskalne svrhe, što je tipično za arhitekturu ovog starog poljoprivrednog područja.

Pošto zadržava zemlju iznad sebe, novi objekat je zahtevao veoma malo dodatnog građevinskog materijala osim betonskog krova, zadnjeg zida od suvog kamena i industrijskog čelika u kome su smeštena debla.

Novi objekat je veoma varljivo. Izdaleka se ono maltene uopšte ne primećuje na ovoj maloj parceli, ali on zapravo ima veoma prostranu unutrašnjost koja je prirodno osvetljena odozgo. Originalna seoska kuća zadržava svoju superiornost na parceli, a vlasnici sada imaju divan rustični dom koji u potpunosti poštuje okolnu životnu sredinu i istorijski kontekst.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...