Trošna kamena seoska kuća rekonstruisana u prelepi moderni dom u ruralnoj Španiji

17.11.2014. | Dezeen

Postoji samo nekoliko stvari koje mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs volimo više od rekonstrukcija starih, trošnih kuća u zaboravljenim selima. Španski arhitektonski biro Dom Arquitectura je nedavno završio renoviranje divnog, prefinjenog doma u udaljenom selu u blizini La Kerdanje na severu Španije.

Projekat se sastojao od konverzije postojeće staje, magaze i male kuće u jedan veliki životni prostor i niz paviljona za goste. A fokus projektovanja je od početka bio obezbeđivanje modernog i luksuznog doma i gostinjskih područja koji se uklapaju sa okolnim seoskim šarmom.

Kako bi iskoristili prekrasne poglede na okolna polja i livade, arhitekte su odlučile da spoje postojeće strukture u jednu proširivanjem različitih povezujućih volumena.

Fasada i krovovi su rekonstruisani kako bi što je više moguće podsećali na prvobitno stanje, dok je unutrašnji prostor preraspoređen kako bi ispunio potrebe vlasnika. Originalni senik je pretvoren u otvoreni hodnik sa prvobitnim drvenim rešetkama koje podržavaju krov.

Kameni zidovi i drveni završni materijali, kao i gvozdeni elementi u unutrašnjosti zatvaraju pun krug sa tradicionalnim materijalima. Sa tako velikim platnom sa kojim su radili, arhitekte su uspele da stvore neverovatno raznovrsni i odlično fokusirani projekat koji donosi dah savremenosti u jedno vrlo tradicionalno špansko selo.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...