Trošna kamena seoska kuća rekonstruisana u prelepi moderni dom u ruralnoj Španiji

17.11.2014. | Dezeen

Postoji samo nekoliko stvari koje mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs volimo više od rekonstrukcija starih, trošnih kuća u zaboravljenim selima. Španski arhitektonski biro Dom Arquitectura je nedavno završio renoviranje divnog, prefinjenog doma u udaljenom selu u blizini La Kerdanje na severu Španije.

Projekat se sastojao od konverzije postojeće staje, magaze i male kuće u jedan veliki životni prostor i niz paviljona za goste. A fokus projektovanja je od početka bio obezbeđivanje modernog i luksuznog doma i gostinjskih područja koji se uklapaju sa okolnim seoskim šarmom.

Kako bi iskoristili prekrasne poglede na okolna polja i livade, arhitekte su odlučile da spoje postojeće strukture u jednu proširivanjem različitih povezujućih volumena.

Fasada i krovovi su rekonstruisani kako bi što je više moguće podsećali na prvobitno stanje, dok je unutrašnji prostor preraspoređen kako bi ispunio potrebe vlasnika. Originalni senik je pretvoren u otvoreni hodnik sa prvobitnim drvenim rešetkama koje podržavaju krov.

Kameni zidovi i drveni završni materijali, kao i gvozdeni elementi u unutrašnjosti zatvaraju pun krug sa tradicionalnim materijalima. Sa tako velikim platnom sa kojim su radili, arhitekte su uspele da stvore neverovatno raznovrsni i odlično fokusirani projekat koji donosi dah savremenosti u jedno vrlo tradicionalno špansko selo.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...