Providna kuća S ne ostavlja mnogo mašti

03.11.2014. | Gizmag

Čak i u gradu koji se može pohvaliti sa natprosečnim udelom čudnih kuća, tokijska kuća S, japanskog arhitekte Jusukea Karasave, se izdvaja iz gomile. Nemojte je mešati sa drugom kućom S arhitektonskog biroa Vo Trong Nghia o kojoj smo ranije pisali, iako su fasade obe kuće napravljene od providnog stakla.

Završena početkom ove godine i smeštena blizu Omija železničke stanice u Saitami u Tokiju, kuća S zauzima fizički otisak od 50 kvadratnih metara na uskoj parceli koja je okružena sa drugim kućama.

Neobični, a i zaista nepraktični dizajn doma se možda najbolje može shvatiti kao odgovor arhitekte na sopstvenoj ograničenoj privatnosti post-internet ere. „Pokušavam da predstavim kuću S kao prototip arhitektonskoh prostora pogodnog za doba mreže i informacija“, objašnjava Karasava.

Iako će stanari ove kuće definitivno morati da budu pomalo naturistički tipovi, spavaća soba i kupatilo se nalaze u podrumu koji je malo ispod nivoa ulice, tako da stanari nisu baš predmet radoznalih očiju kako se moglo očekivati.

Ostatku enterijera, gde je bela boja opšte prisutna, dominira nekoliko isprepletanih stepeništa kojima morate pravilno da usmeravate kako bi imali pristup svakoj sobi na pet podeljenih nivoa ove zgrade koja je podeljena na dva sprata.

Spratovi sadrže kuhinju, gostinjsku sobu, dnevni boravak i krovnu terasu. Zaista, ukoliko zasednete u dnevnoj sobi i popijete po neku, možete vrlo lako omašiti stepenice do spavaće sobe.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...