INFONET-468X60-BANNER

Pristupačno stanovanje napravljeno od palminog drveta

18.09.2014. | Inhabitat

Vijetnamski arhitektonski biro Vo Trong Nghia Architects je poznat po svojim velikim objektima napravljenim od bambusa, ali je sada biro posvetio svoju pažnju socijalnom dizajnu.

S-House 2 kuća je prototip pristupačnog i stalnog socijalnog stanovanja u Vijetnamu koje ne zahteva veliko održavanje. Izgrađena za manje od 3.100 evra, kuća nudi tri puta više prostora od većine kuća u jugozapadnom regionu Vijetnama i koristi strategije pasivnog dizajna kako bi se izborila sa teškim vremenskim uslovima.

Konstrukcija kuće je napravljena od prefabrikovanog betona, i ona je prekrivena sa palminim granama i polikarbonatnim panelima koji čine vrata koja se mogu otvroiti kako bi se uvela prirodna svetlost i svež vazduh unutra. Spoljašnje površine mogu biti lako zamenjene od strane samih stanara, što doprinosi dostupnosti same kuće.

Krov kuće je napravljen od valovitog cementa i lišća od lokalnih nipa palmi. Kuća može pružiti ljudima koji žive u delti Mekonga trajno stambeno rešenje i takođe pomoći u rešavanju socijalnih problema.

Idejni projekat je zamišljao laganu čeličnu konstrukciju, ali je ona zamenjena sa trajnijom strukturom napravljenom od prefabrikovanog betona. Ovaj drugi prototip omogućava brz i lagan transport građevinskih elemenata malim čamcima, koristeći dominantan način transporta u regionu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;