Zeleni krov muzeja u Danskoj predstavlja idealno mesto za piknike i sankanje

23.10.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Henning Larsen Architects je projoektovao fantastični novi muzej u Danskoj sa velikim zelenim krovom na kome se posetioci mogu prošetati.

Smešten u blizini grada Arhus, svetlom ispunjen Moesgaard muzej smešta zanosnu kolekciju artefakata koji prikazuju praistorijsko razdoblje zemlje, kao i njenu etnografiju. Muzejski zeleni kosi krov se može koristiti za izlete leti, i kao zabavno mesto za sankanje tokom snežnih meseci.

Novi Moesgaard muzej se nalazi na brdu u predgrađu poznatim pod imenom Skade, i ima zeleni krov koji se izdiže iznad svog prirodnog okruženja. Pokriven travom, mahovinom i cvećem, on poseduje bujne terase kao dodatnu izolaciju i prostor za šetnju, izlete, predavanja, piknike, ili za samo uživanje u veličanstvenim pogledima. Tokom zime, kada nagibi zelenih krovova budu pokriveni snegom, posetioci će moći da se sankaju.

Muzej se prostire na tri glavna nivoa i ispunje je sa prirodnim svetlom koje ulazi u muzej preko mnogih prozora i zastakljenog zadnjeg zida. Jedno od muzejskih stepeništa ima fanstastično čudnu karakteristiku - prikaz sedam tačnih anatomskih modela koji oslikavaju različite faze ljudske evolucije.

Arhitekte su uporedile terasasti raspored sa „arheološkim iskopavanjem koje postepeno otkriva slojeve istorije i izgubljene gradove“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...