Zeleni krov muzeja u Danskoj predstavlja idealno mesto za piknike i sankanje

23.10.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Henning Larsen Architects je projoektovao fantastični novi muzej u Danskoj sa velikim zelenim krovom na kome se posetioci mogu prošetati.

Smešten u blizini grada Arhus, svetlom ispunjen Moesgaard muzej smešta zanosnu kolekciju artefakata koji prikazuju praistorijsko razdoblje zemlje, kao i njenu etnografiju. Muzejski zeleni kosi krov se može koristiti za izlete leti, i kao zabavno mesto za sankanje tokom snežnih meseci.

Novi Moesgaard muzej se nalazi na brdu u predgrađu poznatim pod imenom Skade, i ima zeleni krov koji se izdiže iznad svog prirodnog okruženja. Pokriven travom, mahovinom i cvećem, on poseduje bujne terase kao dodatnu izolaciju i prostor za šetnju, izlete, predavanja, piknike, ili za samo uživanje u veličanstvenim pogledima. Tokom zime, kada nagibi zelenih krovova budu pokriveni snegom, posetioci će moći da se sankaju.

Muzej se prostire na tri glavna nivoa i ispunje je sa prirodnim svetlom koje ulazi u muzej preko mnogih prozora i zastakljenog zadnjeg zida. Jedno od muzejskih stepeništa ima fanstastično čudnu karakteristiku - prikaz sedam tačnih anatomskih modela koji oslikavaju različite faze ljudske evolucije.

Arhitekte su uporedile terasasti raspored sa „arheološkim iskopavanjem koje postepeno otkriva slojeve istorije i izgubljene gradove“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...