PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Erodirana fasadna matrica kule Gvel

15.10.2014. | Architecture News Plus

Ova petnaestospratna kancelarijska kula Gvel (Gweel Tower) u Seulu, Južna Koreja, sa 10.200 metara kvadratnih površine funkcioniše kao kula prototip u urbanoj sredini u kojoj se red kula suočava sa širokom glavnom ulicom i pešačkim saobraćajem na jednoj strani i niskim stambenim gradskim tkivom na drugoj strani, što je kontrastna urbana slika sasvim uobičajena u azijskim metropolama.

Na južnoj strani gde se kula susreće sa niskim stambenim objektima, ona imitira ovaj prostorni kvalitet na svojoj fasadi, kao da je deo ovog horizontalnog urbanog tkiva postao vertikalan i pretvorio se u toranj. Kao rezultat toga, svaka kancelarijska jedinica ima spoljašnji prostor, stvarajući jedinstveni „erodirani“ izgled u inače vrlo jednostavnoj staklenoj fasadi tipa zid-zavesa.

Raznovrsno drveće će biti posađeno u trideset i dve otvorene bašte, dajući svakoj od njih poseban karakter. Pojedinačne bašte će zajedno stvoriti efekat velikog vertikalnog vrta visokog 65 metara koji se prostire duž fasade kule.

Severna strana objekta koja se suočava sa glavnim putnim pravcem se uglavnom sastoji od smelih vertikalnih pruga koji prikazuju vertikalne pokrete unutar zgrade, kao što su panormaski liftovi, stepenište, mehanička okna i elektronske uređaje i natpise koji odražavaju kontrast urbane skale i brzine grada.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;