PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Real Life LEED - blog sa savetima za upotpunjavanje dokumentacije za dobijanje LEED sertifikata

03.03.2009. | Braulio Agnese | Architect Online

Priprema dokumentacije objekata za dobijanje zelenog LEED sertifikata organizacije USGBC koji ima sve veći značaj, veoma je kompleksan i zahtevan posao. Joel McKellar, jedan od profesionalaca na ovom polju, marta 2008. godine pokrenuo je blog Real Life LEED gde svojim kolegama daje korisne savete koji na praktičnim primerima umnogome olakšavaju ovaj posao.

Bio sam potpuno frustriran nedostatkom praktičnih uputstava – ovo je mogao biti najčešći komentar američkih arhitekata koji su sastavljali dokumentaciju za dobijanje LEED sertifikata za objekte, ali izgovoio ga je Joel McKellar, 25-to godišnji istraživač iz arhitektonskog biroa LS3P Associates,tokom razgovora o njegovom blogu – Real Life LEED (LEED u stvarnom životu).

McKellar je zaradio akreditaciju za LEED profesionalca (LEED AP - LEED Accredited Professional) nakon dolaska u ovaj biro krajem 2005. godine. Kako je firma razvijala i unapređivala sopstveni rad na polju zelene gradnje, on je ubrzo potao zadužen za istraživanja i dokumentaciju. Tako se susreo sa problemima za koje odgovore nije mogao naći na online forumima.

Ovo ga je brzo navelo da napravi svoj blog gde će beležiti sve što je usput saznavao, istovremeno pomažući drugima koji rade na sličnim projektima da pronađu nedostajuće deliće slagalice koje će teško uspeti pronaći sami.
Svoj blog Real Life LEED pokrenuo je u martu 2008. godine i od tada se na njemu nedeljno pojavljuju novi postovi.

Teme postova su sve na koje trenutno naleti u svom radu: protivpožarni sistemi, upotreba obnovljive energije, KGH sistemi… Ali blog je više od LEED zbornika: neki od postova su posvećeni novim opcijama za održivu gradnju, dok su neki zapravo McKellar-ovi lični komentari.

Uvek napominje da njegov matični biro LS3P nije odgovoran za bilo šta što piše na blogu, ali u firmi ima blagoslov za svoju inicijativu.

McKellar je veoma zadovoljan odzivom koji je imao u prvih godinu dana, i primećuje da poseta raste eksponencijalno. Iako kaže da ne namerava da mu blog postane glavna okupacija i profesija, prriznaje da planira dalji razvoj.

S obzirom da njegov biro ne radi LEED sertifikaciju za jednoporodične kuće ili razvojne projekte stambenih naselja, za šta postoji veliko zanimanje kod posetilaca bloga, to ga je nateralo da razmišlja o dodatnom angažovanju u firmi koja se bavi i ovom vrstom LEED sertifikovanja:

- Zaista me zanima kako će se ovaj blog razvijati i u narednih godinu dana - kaže njegov autor.
 

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;