Kockasti planinski dom u Slovačkoj izgleda poput svemirskog broda

14.10.2014. | Arch Daily

Nedavno je organizovan međunarodni arhitektonski konkurs za projektovanje novog planinskog doma na planinama Visokih Tatra u Slovačkoj, a češki arhitektonski biro Atelier 8000 je ponudio zaista nekonvencijalni koncept - Kuboidni planski dom koji podseća na dečiju igračku koja je nemarno bačena u sneg.

Iako je projekat još uvek u fazi razvoja, biro Atelier 8000 kaže da ukoliko Kuboidni planinski dom bude odobren, on će biti izgrađen od laminirane drvene konstrukcije od ariša i imaće aluminijumsku fasadu.

Unutrašnjost se sastoji od tri glavna sprata, plus podrumski i tavanski nivo, i može se pohvaliti sa enterijerom od drveta i sa neobično dimenzionisanim kosim zidovima koji su rezultat delimično potonulog podnožja objekta. U prizemnom delu se nalazi garaža za motorne sanke, službeni ulaz, ostava za ski opremu i kupatila, dok gornji spratovi sadrže mali restoran, trem, područja za spavanje i rekuperaciju.

Imajući u vidu njegovu lokaciju, Kuboidni planinski dom će morati da bude vanmrežni. Održive tehnologije koje su najavljene za projekat uključuju veliku solarnu mrežu fiksiranu za krov i fasadu, koja je povezana na baterije.

Pored toga, biro Atelier 8000 je predvideo prečišćavanje otpadnih voda na licu mesta, prikupljanje kišnice, rekuperaciju toplote, solarne kolektore, kao i generator koji se pokreće pomoću „bio goriva“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...