INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kockasti planinski dom u Slovačkoj izgleda poput svemirskog broda

14.10.2014. | Arch Daily

Nedavno je organizovan međunarodni arhitektonski konkurs za projektovanje novog planinskog doma na planinama Visokih Tatra u Slovačkoj, a češki arhitektonski biro Atelier 8000 je ponudio zaista nekonvencijalni koncept - Kuboidni planski dom koji podseća na dečiju igračku koja je nemarno bačena u sneg.

Iako je projekat još uvek u fazi razvoja, biro Atelier 8000 kaže da ukoliko Kuboidni planinski dom bude odobren, on će biti izgrađen od laminirane drvene konstrukcije od ariša i imaće aluminijumsku fasadu.

Unutrašnjost se sastoji od tri glavna sprata, plus podrumski i tavanski nivo, i može se pohvaliti sa enterijerom od drveta i sa neobično dimenzionisanim kosim zidovima koji su rezultat delimično potonulog podnožja objekta. U prizemnom delu se nalazi garaža za motorne sanke, službeni ulaz, ostava za ski opremu i kupatila, dok gornji spratovi sadrže mali restoran, trem, područja za spavanje i rekuperaciju.

Imajući u vidu njegovu lokaciju, Kuboidni planinski dom će morati da bude vanmrežni. Održive tehnologije koje su najavljene za projekat uključuju veliku solarnu mrežu fiksiranu za krov i fasadu, koja je povezana na baterije.

Pored toga, biro Atelier 8000 je predvideo prečišćavanje otpadnih voda na licu mesta, prikupljanje kišnice, rekuperaciju toplote, solarne kolektore, kao i generator koji se pokreće pomoću „bio goriva“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;