INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Može li 3D štampa da bude budućnost objekata otpornih na zemljotres?

13.10.2014. | Inhabitat

Arhitektura zalazi u tehnologiju 3D štampe u velikoj meri preko proizvodnje građevinskih elementa i konstruktivnih komponenti. Nedavna istraživanja su takođe počela da se bave stvaranjem seizmički otpornih struktura. Kalifornijska arhitektonska firma „Emerging Objects“ je razvila dizajn nazvan „Quake Column“ (zemljotresni stub), koji se oslanja na tehniku gradnje drevne Inka civilizacije poznatu kao „ašlar“ i spaja je sa modernom tehnologijom.

Ašlar je tradicionalna inkanska tehnika suve gradnje kamenih zidova koja koristi kamene blokeve isečene tako da se uklapaju čvrsto bez upotrebe maltera. Odsustvo rezonantne frekvencije i tačaka koncentracija napona čine ove strukture još više otpornijim na zemljotres. Tokom zemljotresa, kameni zidovi izgrađeni ovom tehnikom od strane Inka bi se pomerao malo i zatim stabilizovao bez oštećenja. Zaobljeni uglovi i nagim od tri do pet stepeni je doprineo njihovoj stabilnosti.

Zemljotresni stub je napravljen korišćenjem slične tehnike - susedni blokovi se uklapaju i povezuju savršeno, ali za razliku od verzije drevnih Inka, čije kamenje je bilo teško i do nekoliko tona, njegovi 3D štampani blokovi su lagani i šuplji. Postoji opcija numeracije koja omogućava graditeljima da znaju i precizno planiraju postavljanje svake komponente, dok ručke ugrađene u svaki blok omogućavaju lako podizanje.

Arhitekta Ronald Rael iz biroa „Emerging Objects“ je nedavno izjavio: „Iako je ovo bio eksperiment povezivanja, mi smo bili u stanju da stvorimo 3D štampane delove koji su mnogo jači od armiranog betona u kompresiji. Mi takođe radimo na povećanju zatezne čvrstoće naših materijala korišćenjem ojačanih vlakana.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;