PRIJAVA-468X60-BANNER

„Kapela duge“ pobednik najbolje zgrade godine na svetu

07.10.2014. | Arch Daily

„Kapela duge“, delo arhitektonskog biroa A21, je upravo osvojila nagradu za Zgradu godine na Svetskom festivalu arhitekture 2014. Smešten u Ho Ši Minu, nagrađivani društveni centar je izgrađen od recikliranih materijala i šarenih komada tkanine.

Vijetnamski arhitektonski biro je pohvaljen za svoj ekološki pristup koji, prema rečima programskog diretkora Svetskog festivala arhitekture (WAF) Pola Finča, „stvara maksimalni efekat sa minimalnim materijalima“.

Ova kapela je površine 140 kvadratnih metara i izgrađena je sa namenom da služi kao urbano čvorište zbog nedostatka društvenog prostora. Kapela smešta niz različitih aktivnosti, poput venčanja i konferencija unutar jednostavne strukture koja izgledom podseća na šupu.

Kako bi održali niske troškove, biro A21 je izgradio kapelu korišćenjem čeličnog rama i lima recikliranog sa prethodnog projekta koji se nalazi na lokaciji. Arhitekte su obojile metalni eksterijer u belu boju i dodali velike zavese od tkanine u bojama duge kako bi se zgrada izdvojila od svoje šumovite okoline.

Bela boja takođe prekriva zidove i plafone enterijera, međutim arhitekte su dodale drvene podove i nameštaj kako bi se dobio rustični osećaj u kapeli. Beli čelični stub u obliku drveta podržava težinu krova i dodatno omekšava izgled kapele. Šarene providne zavese su obešene iznad ulaza i dvorišne strane i one filtriraju sunčevu svetlost i evociraju izgled vitraža.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;