INFONET-468X60-BANNER

„Kapela duge“ pobednik najbolje zgrade godine na svetu

07.10.2014. | Arch Daily

„Kapela duge“, delo arhitektonskog biroa A21, je upravo osvojila nagradu za Zgradu godine na Svetskom festivalu arhitekture 2014. Smešten u Ho Ši Minu, nagrađivani društveni centar je izgrađen od recikliranih materijala i šarenih komada tkanine.

Vijetnamski arhitektonski biro je pohvaljen za svoj ekološki pristup koji, prema rečima programskog diretkora Svetskog festivala arhitekture (WAF) Pola Finča, „stvara maksimalni efekat sa minimalnim materijalima“.

Ova kapela je površine 140 kvadratnih metara i izgrađena je sa namenom da služi kao urbano čvorište zbog nedostatka društvenog prostora. Kapela smešta niz različitih aktivnosti, poput venčanja i konferencija unutar jednostavne strukture koja izgledom podseća na šupu.

Kako bi održali niske troškove, biro A21 je izgradio kapelu korišćenjem čeličnog rama i lima recikliranog sa prethodnog projekta koji se nalazi na lokaciji. Arhitekte su obojile metalni eksterijer u belu boju i dodali velike zavese od tkanine u bojama duge kako bi se zgrada izdvojila od svoje šumovite okoline.

Bela boja takođe prekriva zidove i plafone enterijera, međutim arhitekte su dodale drvene podove i nameštaj kako bi se dobio rustični osećaj u kapeli. Beli čelični stub u obliku drveta podržava težinu krova i dodatno omekšava izgled kapele. Šarene providne zavese su obešene iznad ulaza i dvorišne strane i one filtriraju sunčevu svetlost i evociraju izgled vitraža.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;