INFONET-468X60-BANNER

Urbana „kućica na drvetu“ napravljena od prozora i vrata

07.10.2014. | Inhabitat

Francuski arhitekta Stefan Malka je projektovao i izgradio ovu neverovatnu privremenu strukturu nazvanu „Bow House“ u Holandiji od gomile starih prozora i vrata! Malena reciklirana zgarda je smeštena na javnom trgu u gradu Herlen, i ona je otvorena za sve koje bi želeli da je istraže. Ovaj fascinantni primer parazitske arhitekture je smešten na skeli i pričvršćen za zid od cigli.

Stefan Malka je poznat po gerilskim instalacijama i parazitskom arhitekturom - u prošlosti je predlagao stambeni kompleks koji bi visio sa čuvene zgrade Kapije Defansa (Arche de la Défense) i studentsko stanovanje napravljeno od paleta koje su pričvršćene na zid.

On čvrsto veruje da mi urbane sredine moramo deliti, tako da je on zasnovao svoju karijeru na transformaciji zapuštenih gradskih prostora u bizarne, reciklirane životne prostore. Njegovo poslednje delo je čudna „Bow House“ u Holandiji, koja je osmišljena kao otvoreno sklonište, gde svako može da besplatno živi privremeno.

„Bow House“ je zasnovana na fleksibilnom sistemu i može biti montirana na bilo kom javnom prostoru sa praznim zidom. Idealan za nomade, ovaj „grafitekturni projekat“ je vertikalno proširenje imovine koji dodaje zastakljeni i funkcionalni sloj na postojećem objektu. Kuća je napravljena korišćenjem okvira skele i recikliranih prozora i vrata sklopljenih u nasumičnom pačvorku.

Parazitski objekat obuhvata dva nivoa i travnatu otvorenu terasu, a ulaz u njega ironično nisu vrata - već otvoreni jaz koji uvlači svakoga ko prolazi. Kuća je napravljena od jeftinog i recikliranog materijala koji je jednostavan za montažu. Projekat se vrlo lako može ponoviti i na drugom mestu i on podstiče učešće javnosti kao čin otpora protiv „zakona tržišta i komodifikacije izgradnje“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;