Sloj metala sličan grafenu predstavlja budućnost osvetljenja?!

02.10.2014. | Gizmag

Sa svojom neverovatnom čvrstinom, hemijskom stabilnosti, visokoj toplotnoj provodljivosti i niskim električnim otporom, nije ni čudo što grafen pronalazi sve više i više upotreba. Uskoro bi on, međutim, mogao da se suoči sa konkurencijom u vidu molibden di-sulfida - tankog metalnog filma koji može da emituje svetlost!

Grafen se sastoji od atoma ugljenika debljine samo jednog atoma, koji su postavljeni u saćastom obrascu. Molibden di-sulfid (MoS2), s druge strane, je napravljen od mešavine molibdena i sumpora. On je član porodice materijala poznatih kao prelazni metali di-halkogenidi, ili TMDC. Oni poseduju neke od poželjnijih kvaliteta grafena (kao što je mehanička čvrstoća i električna provodljivost), a pride oni mogu da emituju svetlost, što znači da mogu da nađu primenu u uređajima kao što su fotodetektori i rasveta.

Srolani film materijala - rolna je veličine oko jedne desetine prečnika ljudske dlake


Nažalost, ranije je bilo jako teško proizvesti TMDC materijale u oblicima većim od ljuspica koje mere samo nekoliko kvadratnih mikrona. Međutim, sada je doktor Kevin Huang sa Univerziteta u Sautemptonu najavio proizvodnju MoS2 filmova koji su samo nekoliko atoma debeli, ali koji imaju površinu od preko 1.000 kvadratnih milimetara. Štaviše, oni navodno mogu da budu prebačeni na skoro svaku podlogu.

Filmovi su proizvedeni korišećenjem procesa hemijskog deponovanja, koje je dr Huang i njegov tim istraživao od 2001. godine. „Biti u stanju proizvoditi čitave listove molibden di-sulfida i sličnih materijala, a ne samo mikroskopskih ljuspica, kao što je prethodno bio slučaj, u velikoj meri proširuje mogućnosti primene nanoelektronike i optoelektronike“, rekao je doktor Huang.

Istraživanje je objavljeno u nedavnom izadnju stručnog časopisa „Nanoscale“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece