Sloj metala sličan grafenu predstavlja budućnost osvetljenja?!

02.10.2014. | Gizmag

Sa svojom neverovatnom čvrstinom, hemijskom stabilnosti, visokoj toplotnoj provodljivosti i niskim električnim otporom, nije ni čudo što grafen pronalazi sve više i više upotreba. Uskoro bi on, međutim, mogao da se suoči sa konkurencijom u vidu molibden di-sulfida - tankog metalnog filma koji može da emituje svetlost!

Grafen se sastoji od atoma ugljenika debljine samo jednog atoma, koji su postavljeni u saćastom obrascu. Molibden di-sulfid (MoS2), s druge strane, je napravljen od mešavine molibdena i sumpora. On je član porodice materijala poznatih kao prelazni metali di-halkogenidi, ili TMDC. Oni poseduju neke od poželjnijih kvaliteta grafena (kao što je mehanička čvrstoća i električna provodljivost), a pride oni mogu da emituju svetlost, što znači da mogu da nađu primenu u uređajima kao što su fotodetektori i rasveta.

Srolani film materijala - rolna je veličine oko jedne desetine prečnika ljudske dlake


Nažalost, ranije je bilo jako teško proizvesti TMDC materijale u oblicima većim od ljuspica koje mere samo nekoliko kvadratnih mikrona. Međutim, sada je doktor Kevin Huang sa Univerziteta u Sautemptonu najavio proizvodnju MoS2 filmova koji su samo nekoliko atoma debeli, ali koji imaju površinu od preko 1.000 kvadratnih milimetara. Štaviše, oni navodno mogu da budu prebačeni na skoro svaku podlogu.

Filmovi su proizvedeni korišećenjem procesa hemijskog deponovanja, koje je dr Huang i njegov tim istraživao od 2001. godine. „Biti u stanju proizvoditi čitave listove molibden di-sulfida i sličnih materijala, a ne samo mikroskopskih ljuspica, kao što je prethodno bio slučaj, u velikoj meri proširuje mogućnosti primene nanoelektronike i optoelektronike“, rekao je doktor Huang.

Istraživanje je objavljeno u nedavnom izadnju stručnog časopisa „Nanoscale“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....