Tržnica u obliku tunela u Roterdamu

02.10.2014. | Dezeen

Grad Rotedram je nedavno otvorio svoja vrata najnovijem urbanom orijentiru: Markthal Rotterdam - pokrivenu pijacu projektovanu od strane čuvenog arhitektonskog biroa MVRDV. Smeštena u centralnom istorijskom naselju trga Binerote i pored stanice Blak, ova zgrada mešovite namene se sastoji od luka stanova koji obavijaju ogromnu tržnicu hrane ispod.

Zaobljeni oblik tržnice je zastakljen sa obe kraja i njegova digitalna plafonska umetnost nazvana „Rog izobilja“ (jedno od najvećih umetničkih dela u Holandiji) pretvara tržnicu u jedan divan i interesantan javni prostor i arhitektonsku ikonu.

Markthal će prevashodno služiti kao tržnica sveže hrane i kao čvorište zajednice koje povezuje različita okolna naselja. Uostalom, kao i svaka pijaca. Njen razvoj je, međutim, deo dugoročnog plana grada da izgradi više prostora mešovite namene u centru post-industrijskog Roterdama.

Objekat je simbol modernog i održivog života, i ona je dobitnik BREEAM Very Good sertifikacije zbog svog energetsko-efikasnog dizajna, korišćenja prirodne ventilacije, kao i integracije sistema sa uštedu vode. Tržnici se takođe može lako pristupiti svim oblicima transporta, od masovnog transporta do bicikla.

Kako bi izbegli taman i introvertan karakter koje mnoge zatvorene tržnice poseduju, biro MVRDV je zastaklio oba kraja Markthala sa velikim mrežastim fasadama - najvećim te vrste u Evropi. Ovaj impresivni poduhvat inženjerstva donosi obilne količine prirodne svetlosti i nudi velikodušne poglede na gigantsko umetničko delo „Rog izobilja“ - petoslojna fotografska 3D iluzija sveže hrane.

Spoljašnja forma luka Markthala u obliku potkovice se sastoji od 228 stanova koji su obloženi sa sivim kamenom. Aktivnosti vezane za isporuku i distribuciju robe na pijaci se obavljaju ispod zemlje na nivou podruma kako bi se izbeglo uznemiravanje stanara. Markthal uključuje podzemni parking, bakalnicu, odmorište, prodavnice i restorane.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 07.12.2021.
Kako će se kretati cene malo ko zna, neki m...
Stiv 06.12.2021.
Kakva glupost podižu grad u slavu boga novc...
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?