INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva urbana nastrešnica od algi koja proizvodi kiseonik i biomasu

26.09.2014. | Inhabitat

Projekat Urbane nastrešnice od algi (Urban Algae Canopy) kompanije ecoLogic Studio je deo bio-digitalne arhitekture koji kombinuje kulture mikro-algi i protokole digitalne kultivacije. On će biti izložen na svetskom sajmu EXPO u Milanu 2015. godine.

Struktura je u stanju da kontroliše protok energije, vode i ugljen-dioksida na osnovu vremenskih obrazaca, kretanja posetioca i drugih ekološki promenljivih faktora. Ona je prva takve vrste u svetu, a kada bude u potpunosti završena, nadstrešnica će biti u stanju da proizvodi kiseonik u ekvivalentu od četiri hektara šume, zajedno sa skoro 330 kilograma biomase dnevno!

Urbana nadstršnica od algi će biti sastavni deo izložbe „Future Food District“ na EXPO-u, i ona obeležava kulminaciju šest godina mukotrpnog istraživanja. Prilagođeni sistem obloge od ETFE (Etilen tetrafluoroetilen), koji se sastoji od tri sloja i koji je projektovan u saradnji sa kompanijom Taiyo Europe, povećava ioanko izuzetne osobine organizama mikro-algi.

Specijalna CNC tehnologija zavarivanja je, sa druge strane, omogućila kompaniji ecoLogic Studio da promeni morfologiju nadstrešnice i kontroliše dinamični ponašanje vode koja teče kroz strukturu i koja deluje kao sredstvo dostave nutritijenata za žive organizme.

Ovo ukrštanje tehnologije i biologije omogućava nadstrešnici proces fotosinteze kada sunce intenzivno sija, i posledično rast algi, što zauzvrat smanjuje transporentnost nastrešnice i pruža više hlada.

Sa mikroalgama kao osnovom nadstrešnice, ona je inherentno reagujuća, što znači da će posetioci moći da utiču na ponašanje zgrade u realnom vremenu. U bilo kom trenutku, transpatentnost, boja i osenčenje nadstrešnice će biti proizvod uzajamnih veza između klime, mikro-algi, posetioca i digitalnih sistema kontrole.

„Sada je pravo vreme za prevazilaženje segregacije između tehnologije i prirode koja je tipična za mehaničko doba, vreme je za prihvatanje sistemskog razumevanja arhitekture“, zaključuje Klaudija Paskuero iz kompanije ecoLogic Studio. „U ovom prototipu granice između materijalnih, prostornih i tehnoloških dimenzija su pažljivo artikulisane kako bi se postigla efikasnost, elastičnost i lepota.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;