SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rešenje protiv zagrevanja – beli krovovi i zamena asfalta

26.02.2009. | Margot Roosevelt | LA Times

Beli krovovi i reflektujući pločnici u 100 najvećih gradova sveta imali bi ogroman uticaj na smanjenje temperature na planeti, sudeći prema podacima objavljenim na kalifornijskoj godišnjoj Konferenciji istraživanja o klimatskim promenama (Climate Change Research Conference), održanom u septembru 2008. godine u Sakramentu, glavnom gradu te države.

Graditeljima je već decenijama poznata činjenica da beli krovovi odbijaju sunčeve zrake i smanjuju troškove hlađenja prostora. Pisali smo i ranije na ovu temu, ali sada su naučnici objavili da su izračunali preciznije koliko bi to imalo uticaja na usporavanje globalnog zagrevanja.

Zaključak Konferencije je sledeći: ako bi 100 najvećih gradova na svetu postavilo bele krovove i zamenilo parterne obloge ulica i trotoara materijalima koji bi reflektovali više sunčevih zraka (npr. beton umesto materijala na bazi asfalta) to bi imalo značajan uticaj na smanjenje prosečne godišnje temperature na planeti.

Od 2005. godine u Kaliforniji propis nalaže da poslovne zgrade ravnih krovova moraju imati beli pokrivač. Već od 2009. godine i novi i stari stambeni i poslovni objekti, bez obzira na oblik krovne konstukcije, moraju imati krovni pokrivač koji odbija toplotu u okviru propisa za energetski efikasne zgrade.

Međutim, tek treba da budu sprovedeni koraci u cilju šire primene hladnijih ulica i puteva, koji su uglavnom presvučeni velikim apsorberom toplote – asfaltom, jeftinim nusproizvodom prerade nafte.

Prema Hashem Akbari-ju, fizičaru iz Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley, prosečan krov američke kuće površine 1.000 kvadratnih stopa (93m²), umanjio bi emisiju CO2 u atmosferu za čak 10 tona kada bi njegova tamna pokrivka (bitumenske trake, crep, itd) bila zamenjena ili prekrivena belim materijalima.

Krovovi pokrivaju oko 25% površine većine gradova, a ulice, trotoari, pločnici, itd, čak 35%. Kada bi u 100 najvećih gradova bila upotrebljena reflektujuća boja ili materijal, to bi umanjilo emisiju gasova odgovornih za efekat staklene bašte za čak 44 giga tone!

Dovoljno je reći da je to više nego što sve države sveta emituju zajedno na godišnjem nivou!

U toku velikih rasprava o klimi, fokusiranih na ubrzano smanjenje emisija gasova, instalacija hladnih krovova i zamena asfalta vratilo bi vreme unazad za 10 godina, bez bilo kakvog smanjenja zagađenja koje dolazi od industrije.

Akbari je sa kolegom Surabi Menon-om i fizičarem sa Berkeley koledža Arthur Rosenfeld-om, članom Kalifornijske komisije za energiju (California Energy Commission) priredio tekst Globalno hlađenje: povećanje urbane refleksije za smanjenje CO2 (Global Cooling: Increasing Worldwide Urban Albedos to Offset CO2).

Sva trojica su učestvovala u Grupi za vrela ostrva (Heat Island Group; "vrelo ostrvo" - urbane sredine) koja je objavljivala obimna istraživanja o tome na koji način krovovi i asfaltne podloge utiču na povećanje temperature u urbanim sredinama.

Akbari i Rosenfeld pokušavaju da izdejstvuju da Ujedinjene nacije utiču na velike gradove da zamene svoje krovne pokrivače i podloge.

Akbari napominje da su sve strane na dobitku – Prvo, svežije okruženje ne samo da štedi energiju već povećava komfor. Drugo, smanjenje temperature za samo nekoliko stepeni u gradu značajno smanjuje količinu smoga. I treći dobitak je smanjenje globalnog zagrevanja.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;