Tadao Ando dizajnirao svoju stolicu iz snova

19.09.2014. | Büro 24/7

Poznati japanski arhitekta zamenio je beton drvetom kako bi stvorio svoju idealnu stolicu! Ona je nazvana „Stolica iz snova“ (Dream Chair) i predstavlja rezultat saradnje studija Carl Hansen & Søn i japanskog arhitekte Tadao Andoa u okvirima koje su istraživali mnoga svojstva drvenih konstrukcija.

Prema mišljenju dizajnera, prirodni materijal je nekad potrebno samo saviti kako bi se dobio idealan oblik. Arhitekta poznat po svojim betonskim minimalističkim građevinama razmišljao je na sličan način te je odabrao drvo za stvaranje svoje stolice iz snova.

Okvir debljine 10 milimetara i baza čija debljina varira između 10 i 27 milimetara, nastale su od obrađene šperploče koja je bila izložena parnom pritiskanju pri temperaturi od 120 stepeni Celzijusa u trajanju od 50 minuta. Zadatak je bio napraviti dovoljno široku i udubljenu šperploču kako bi se zadovoljile želje arhitekte. „Na kraju smo malo prilagodili dizajn te čak i prekoračili granice uobičajenih svojstava ovog materijala“, izjavili su iz arhitektonskog studija. „Kao rezultat dobili smo nešto čemu nema premca na tržištu.“

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...