„Plus kuća“ u Norveškoj će proizvoditi dva puta više energije nego što joj je potrebno

19.09.2014. | Dezeen

Ova predivna eksperimentalna kuća u Norveškoj može da proizvede dvostruko više energije nego što troši! Projektovana od strane arhitektonskog biroa Snøhetta za Centar za istraživanje nulto-emisionih objekata, zgrada ima najnovije održive tehnologije i dokazuje da kuće mogu da proizvedu mnogo više energije nego što im je potrebno.

Ugao kosog krova je određen tako da pruža optimalan položaj i apsorbuje sunčevu svetlost cele godine, kao i da pomaže u prirodnoj ventilaciji kuće. Umesto da rade sa elektroopremom i senzorima, arhitekte su se fokusirale na prirodnu ventilaciju. Kako bi se izbeglo korišćenje elementa za zaštitu od sunca, arhitekte su odlučile da uvedu prirodnu svetlost u kuću stvaranjem velikog atrijuma.

Nekoliko sistema za grejanje i toplu vodu će biti testirano dok se u kući živi, i to će obezbediti potrebne podatke, tako da inženjeri mogu da izmere i analiziraju koji je najefikasniji sistem. Zahvaljujući dodatnoj toploti koja dolazi iz kuće, spoljašnji bazen može ostati topa, a tu čak ima i dovoljno energije da se napuni električni automobil.

Kuća, slična „plus kućama“ koje su nikle kao pečurke posle kiše širom Norveške, unapređuje postojeću tehnologiju i doprinosi debati o tome kako treba rukovati sa dodatnom energijom koju stvaraju. Dodatnih 700 do 800 slično projektovanih domova su trenutno u razvoju u Bergenu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...