INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Plus kuća“ u Norveškoj će proizvoditi dva puta više energije nego što joj je potrebno

19.09.2014. | Dezeen

Ova predivna eksperimentalna kuća u Norveškoj može da proizvede dvostruko više energije nego što troši! Projektovana od strane arhitektonskog biroa Snøhetta za Centar za istraživanje nulto-emisionih objekata, zgrada ima najnovije održive tehnologije i dokazuje da kuće mogu da proizvedu mnogo više energije nego što im je potrebno.

Ugao kosog krova je određen tako da pruža optimalan položaj i apsorbuje sunčevu svetlost cele godine, kao i da pomaže u prirodnoj ventilaciji kuće. Umesto da rade sa elektroopremom i senzorima, arhitekte su se fokusirale na prirodnu ventilaciju. Kako bi se izbeglo korišćenje elementa za zaštitu od sunca, arhitekte su odlučile da uvedu prirodnu svetlost u kuću stvaranjem velikog atrijuma.

Nekoliko sistema za grejanje i toplu vodu će biti testirano dok se u kući živi, i to će obezbediti potrebne podatke, tako da inženjeri mogu da izmere i analiziraju koji je najefikasniji sistem. Zahvaljujući dodatnoj toploti koja dolazi iz kuće, spoljašnji bazen može ostati topa, a tu čak ima i dovoljno energije da se napuni električni automobil.

Kuća, slična „plus kućama“ koje su nikle kao pečurke posle kiše širom Norveške, unapređuje postojeću tehnologiju i doprinosi debati o tome kako treba rukovati sa dodatnom energijom koju stvaraju. Dodatnih 700 do 800 slično projektovanih domova su trenutno u razvoju u Bergenu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;