IZOLACIJA-468X60-BANNER

Bioklimatska kupola prikazuje moć digitalne prefabrikacije

12.09.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Margen-Lab nedavno je završio objekat „Endesa World Fab Condenser“, prefabrikovanu bioklimatsku kupolu/paviljon koji istražuje uzbudljive granice digitalne prefabrikacije i parametrijskog dizajna.

Razvijen uz podršku Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije za potrebe kongresa BCN FAB10, globalne godišnje konferencije o digitalnoj fabrikaciji, prefabrikovani paviljon je projektovan globalno uz pomoć međunarodne zajednice Fab Lab Network, a zatim lokalno proizveden u Barseloni sa 100% lokalnim, organski gajenim materijalima.

Kako bi simbolizovao globalnu mrežu digitalne fabrikacije, projekat paviljona je zasnovan na Dimaksion mapi sveta (Fulerovoj mapi), spljoštenoj projekciji Zemlje stvorenoj od strane Bakminstera Fulera.

Paviljon je tako napravljen od 20 trouglastih komponenata, svaka izrađena uz pomoć CNC mašina i zatim sklopljena u tekstilni iglo. Koristeći algoritam koji je napravljen za dva meseca, početni oblik ikosaedra je modifikovan kako bi se povećala prirodna ventilacija i minimizirali solarni toplotni dobici.

Izgrađen od OSB ploča i platna, paviljon je prefabrikovan za samo pet dana i sklopljen za četiri. Unutra, perforirani drveni pod podstiče protok vazduha, a podignuta konturna sedišta čine prostor pogodnim za društvena okupljanja.

Platneni omotač nalik jedru omogućava filtriranje prirodne svetlosti u prostor u toku dana i transformiše paviljon u strukturu svetlećeg fenjera noću. Takođe, malena drvena terasica okružuje paviljon.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;