IZOLACIJA-468X60-BANNER

Energetski efikasna King Kros kuća u Kanadi

15.08.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Bortolotto iz Toronta, Kanada, projektovao je energetski efikasnu kuću u idiličnom ruralnom okruženju izvan Otave. Kuća Kings kros (King's Cross House) kombinuje tradicionalne mansardne krovove rančeva sa modernim skulpturalnim enterijerom koji stvara dijalog sa okolnim pejzažem, dok prirodne osobine materijala pružaju optimalnu zaštitu od oštrih vremenskih uslova u regionu.

Kuća se nalazi na gabaritu prethodnog objekta i neuporediva je u dizajnu i performansama sa svojim prethodnikom. Kuća ima ulogu zaštitnika i skloništa, te je napravljena tako da se odupre oštroj regionalnoj klimi.

Dok njena prednja fasada stvara više privatan prostor, zastakljena i talasasta zadnja fasada otvara dom ka susednoj šumi i omogućava prodor prirodne svetlosti do najudaljenijih krajeva unutrašnjosti.

Nezametljivi spolja, podeljeni nivoi se prirodno skupljaju i šire, stvarajući pokret i intimnost u enterijeru. Plafonske blage krive deluju kao da su urezane u pejzaž i ponavljaju se kako sprat na kome se nalazi kupatilo teče u kuhinju.

Građevinski materijal stvara nepropusni omotač koji se uspešno odupire oštroj klimi. Troslojni škriljac, podržan od strane potkonstrukcije od čelika, pokriva prednju fasadu, dok operabilni stakleni prozori i vrata na južnoj i istočnoj fasadi povećavaju prodor dnevne svetlosti.

Karakteristike dizajna su i podno grejanje, toplotna pumpa i fotonaponski paneli koji pomažu u smanjenju oslanjanja na neobnovljive tehnologije. Zahvaljujući svojim energetski efikasnim materijalima i inteligentnom dizajnu, kuća je dobila energetski efikasnu ocenu 80 (Energy Efficiency Rating).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;