Transformacija tavana iz 1930-tih u predivan radni prostor i biblioteku

14.08.2014. | Inhabitat

Obično zamišljamo potkrovlja kao tamna i vlažna mesta, što je razlog zašto smo zapanjeni sa ovim dramatičnim projektom konverzije zapuštenog tavana u prostor ispunjen svetlošću.

Ovaj renoviran prostor je urađen po projektu biroa PARA-project, i on je uspešno transformisan iz potkrovlja izgrađenog 1930-tih godina u prostrani radni prostor i biblioteku jednog pisca. Pažljiv odabir stolica dizajniranih od strane Čarlsa i Rej Ims dodaje moderni i klasični dodir u ovaj savremeni, beli enterijer.

Renoviran za klijenta koji je i pisac i knjigovezac, ovaj tavan prvenstveno ima funkciju radnog prostora, ali takođe uključuje i gostinsku sobu i prostor za opuštanje. Kako bi razbili pravolinijski prostor, arhitekte iz biroa PARA-project su ubacili zakrivljene zidove napravljene od recikliranih kartonskih cevi, koji daju zanimljivu cilindričnu teksturu prostoru. Istureni zakrivljeni zidovi razdvajaju studio pisca od gostinske sobe i takođe prikrivaju stepenište, kupatilo i nekoliko ormana za skladištenje.

Velikodušne staklene površine omogućavaju prodor obilju prirodne svetlosti u renovirano potkrovlje, a dva ugaona prozora posebno privlače pažnju jer su pozicionirana strateški iznad radnog stola pisca i prostora za sedenje. Dok je biblioteka izgrađena ispred zabatnog zida u radnom delu potkrovlja, zabatni kraj koji se nalazi na suprotnoj strani je u potpunosti od stakla i gleda ka šumovitom okruženju.

Minimalističko dizajnirani nameštaj daje prostoru prestižni osećaj i uključuje niz različitih stolica čuvenog bračnog para dizajnera Čarlsa i Rej Ims, kao i slobodno stojeće kade sa kandžama kao nožicama i predivne sofe.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...