INFONET-468X60-BANNER

Transformacija tavana iz 1930-tih u predivan radni prostor i biblioteku

14.08.2014. | Inhabitat

Obično zamišljamo potkrovlja kao tamna i vlažna mesta, što je razlog zašto smo zapanjeni sa ovim dramatičnim projektom konverzije zapuštenog tavana u prostor ispunjen svetlošću.

Ovaj renoviran prostor je urađen po projektu biroa PARA-project, i on je uspešno transformisan iz potkrovlja izgrađenog 1930-tih godina u prostrani radni prostor i biblioteku jednog pisca. Pažljiv odabir stolica dizajniranih od strane Čarlsa i Rej Ims dodaje moderni i klasični dodir u ovaj savremeni, beli enterijer.

Renoviran za klijenta koji je i pisac i knjigovezac, ovaj tavan prvenstveno ima funkciju radnog prostora, ali takođe uključuje i gostinsku sobu i prostor za opuštanje. Kako bi razbili pravolinijski prostor, arhitekte iz biroa PARA-project su ubacili zakrivljene zidove napravljene od recikliranih kartonskih cevi, koji daju zanimljivu cilindričnu teksturu prostoru. Istureni zakrivljeni zidovi razdvajaju studio pisca od gostinske sobe i takođe prikrivaju stepenište, kupatilo i nekoliko ormana za skladištenje.

Velikodušne staklene površine omogućavaju prodor obilju prirodne svetlosti u renovirano potkrovlje, a dva ugaona prozora posebno privlače pažnju jer su pozicionirana strateški iznad radnog stola pisca i prostora za sedenje. Dok je biblioteka izgrađena ispred zabatnog zida u radnom delu potkrovlja, zabatni kraj koji se nalazi na suprotnoj strani je u potpunosti od stakla i gleda ka šumovitom okruženju.

Minimalističko dizajnirani nameštaj daje prostoru prestižni osećaj i uključuje niz različitih stolica čuvenog bračnog para dizajnera Čarlsa i Rej Ims, kao i slobodno stojeće kade sa kandžama kao nožicama i predivne sofe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;