INFONET-468X60-BANNER

Kuća u Japanu se bori protiv buke sa bujnim zelenilom

14.08.2014. | Inhabitat

Kuća K je prelepi dom u Tokiju koji je ispunjen sa unutrašnjim drvećem i baštama. Japanski arhitektonski biro K2YT je ušuškao malene zelene površine oko stepeništa i između soba ove četvorospratne kuće, stvarajući mikro-univerzum zelenila koji štiti unutrašnjost od buke susedne železnice.

Kuća K je pravolinijski objekat smešten na ugaonoj parceli pored bučne pruge. Kako bi stvorili relativno spokojnu atmosferu za dve porodice stanara, arhitekte su kreirale zatvorena dvorišta na različitim stranama kuće, pružajući prodor priodne svetlosti unutar kuće i stvarajući poglede koje bi inače bilo nemoguće postići.

Ovaj pristup je stvorio društvenu kuću, za razliku od mnogih okolnih zgrada koje su projektovane da budu zatvorene i isključene iz uličnog života zbog buke koja dolazi sa brze železnice. 

Kuća je organizovana u jednostavnoj šesto-jediničnoj mreži koja je ekstrudirana vertikalno i napravljena u složeniji sistem zahvaljujući nekoliko podeljenih nivoa. Sirovi kvalitet izloženog betona i drveta u enterijeru stvara jedinstveno taktilno iskustvo.

Centar objekta je usidren sa stepeništem napravljenim od tankog savijenog čelika koji izgleda skoro bestežinsko. Dnevna soba se nalazi u prizemlju kuće, dok spavaće sobe sa pripadajućim prostorima zauzimaju sva tri gornja sprata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;