INFONET-468X60-BANNER

Zgrada u obliku šahovnice sa balkonima prepunim drvećem u Vijetnamu

12.08.2014. | Inhabitat

Vijetnamski arhitektonski biro Vo Trong Nghia Architects je započeo izgradnju administrativne zgrade FPT Univerziteta - sedmospratnu prefabrikovanu strukturu sa dramatičnom zelenom i belom fasadom u obliku šahovnice.

Zgrada je smeštena nedaleko izvan Hanoja, a njena bujna zelena fasada je projektovana sa ciljem da uvuče parkovsku atmosferu u zatvoreni prostor. Pored balkona ispunjenih drvećem, stepenasta zgrada je ukrašena sa nizom zelenih krovova koji izoluju objekat i pomažu u smanjenju utroška energije.

Zaobljeni oblik zgrade je projektovan da evocira sliku letećeg zmaja, a njeni zeleni dodaci pomažu u ublažavanju oštrog izgleda naslaganih modularanih betonskih blokova. Pošto objekat služi kao kapija univerziteta, arhitetke su iskoristile njen značajan položaj u pejzažu da promovišu održivi razvoj u Vijetnamu, zemlji koja pati od povećanog zagađenja usled brze industrijalizacije.

Kako bi smanjili oslanjanje objekta na klimatizaciju, arhitekte su orijentisale zgradu tako da se ona suočava sa preovlađujućim vetrom i na taj način iskoristi maksimalno unakrnu ventilaciju. Veliko drveće koje se nalazi na svakom balkonu pomaže u hlađenju vazduha pre nego što on stigne u unutrašnjost.

Plitki profil zgrade i obilno zastakljivanje je omogućilo filtriranje prirodne svetlosti kroz celu zgradu, što je posledično smanjilo zavisnost od veštačkog osvetljenja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;