IZOLACIJA-468X60-BANNER

Alvaro Siza završio plutajuće hemijsko postrojenje sa zelenim krovom u Kini

11.08.2014. | Inhabitat

Prvi projekat poznatog portugalskog arhitekte Alvaro Size u Kini, hemijsko postrojenje kompanije Shihlien Chemical Industrial Jiangsu Co, je nedavno završeno u kineskoj provinciji Jiangsu.

Iako obično ne bismo promovisali hemijsko postrojenje, ova zgrada na vodi se može pohvaliti sa poetskom lepotom i dinamičnom formom koji vrlo tipične odlike Sizaovog rada kojeg toliko volimo. Smešteno na ostrvu u sred veštačkog jezera, plutajuće hemijsko postrojenje prati blagi luk od 300 metara i može se pohvaliti sa nekoliko zelenih akreditiva vrednih pažnje.

Godine 2009, Siza je angažovan da projektuje Zgradu na vodi kao poslovnu zgradu za kompanijino postrojenje za proizvodnju soda pepela i amonijum hlorida u gradu Huaian. Ukupna površina od 11.000 kvadratnih metara je raspoređeno na dva sprata povezanih sa mostovima.

Objekat prati krivu dugu 300 metara i kombinuje tečnu formu za ortogonalnim volumenima. Zgrada se može pohvaliti sa dinamičnim prostornim odnosima koji su ipak uspeli da uspostave sklad sa okolinom - posmatrano sa kopna, objekat prenosi osećaj mirne lepote koja se retko može pronaći kod industrijskih objekata.

Struktura se uklapa sa vodenom površinom i poseduje zelene krovove na nekim od svojih delova. Dugi trakasti prozori omogućavaju prodor prirodne svetlosti u minimalistički enterijer i stvaraju gotovo nestvarani doživljaj.

Zgrada se otvara 30. avgusta ove godine, i može ostati zapamćena kao najlepše hemijsko postrojenje na planeti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;