Alvaro Siza završio plutajuće hemijsko postrojenje sa zelenim krovom u Kini

11.08.2014. | Inhabitat

Prvi projekat poznatog portugalskog arhitekte Alvaro Size u Kini, hemijsko postrojenje kompanije Shihlien Chemical Industrial Jiangsu Co, je nedavno završeno u kineskoj provinciji Jiangsu.

Iako obično ne bismo promovisali hemijsko postrojenje, ova zgrada na vodi se može pohvaliti sa poetskom lepotom i dinamičnom formom koji vrlo tipične odlike Sizaovog rada kojeg toliko volimo. Smešteno na ostrvu u sred veštačkog jezera, plutajuće hemijsko postrojenje prati blagi luk od 300 metara i može se pohvaliti sa nekoliko zelenih akreditiva vrednih pažnje.

Godine 2009, Siza je angažovan da projektuje Zgradu na vodi kao poslovnu zgradu za kompanijino postrojenje za proizvodnju soda pepela i amonijum hlorida u gradu Huaian. Ukupna površina od 11.000 kvadratnih metara je raspoređeno na dva sprata povezanih sa mostovima.

Objekat prati krivu dugu 300 metara i kombinuje tečnu formu za ortogonalnim volumenima. Zgrada se može pohvaliti sa dinamičnim prostornim odnosima koji su ipak uspeli da uspostave sklad sa okolinom - posmatrano sa kopna, objekat prenosi osećaj mirne lepote koja se retko može pronaći kod industrijskih objekata.

Struktura se uklapa sa vodenom površinom i poseduje zelene krovove na nekim od svojih delova. Dugi trakasti prozori omogućavaju prodor prirodne svetlosti u minimalistički enterijer i stvaraju gotovo nestvarani doživljaj.

Zgrada se otvara 30. avgusta ove godine, i može ostati zapamćena kao najlepše hemijsko postrojenje na planeti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...