INFONET-468X60-BANNER

Paviljon koji diše sa fasadom od ogledala

01.08.2014. | Inhabitat

Videli smo neke zaista neobične fasade, ali ništa sasvim nalik ovoj fasadi priobalnog paviljona koja ima preko 300 reflektujućih klapni nalik ogledalu koji objektu daju vizuleni i zvučni utisak kao da diše.

Paviljon, prigodno nazvan „Kutija koja diše“, odražava okolni krajolik i hvata prevlađujući priobalni vetar u mestu La Grand Mot na jugu Francuske. Arhitektonski biro NAS Architecture iz Monpeljea je projektovao paviljon za potrebe festivala arhitekture (Festival des Architecture Vives), koji se održava svakog leta.

Arhitekte su koristile zanimljivu tehniku osmišljenu od strane Neda kana, čije zgrade se mogu pohvaliti sa kinetičkim fasadama sastavljenim od sićušnih klapni koji se kreću sa vetrom i proizvode prelepe pokrete nalik talasima.

Oni su izgradili kolibu sa primorskom fasadom napravljenom od 345 ploča od poliranog čelika koji odražavaju horizont na iskrivljen način, dok iznutra posetioci mogu da vide deliće predela, u zavisnoti od jačine vetra, koji se naziru kroz klapne.

Sama koliba/paviljon je izgrađen od ugljenisane jele koja je lakirana tako da dobije crni finiš. „Kutija koja diše“ je jedan od sedam objekata izgrađenih za festoval arhitekture u La Grand Motu. Tema ovogodišnjeg festivala je bila „senzualnost“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;