Gradonačelnik Londona predstavio planove za prvo plutajuće selo u Velikoj Britaniji

30.07.2014. | Gizmag

Još jedan dan, još jedan ambiciozan arhitektonski projekat gradonačelnika Londona Borisa Džonsona. Kancelarija gradonačelnika je nedavno otkrila da je konzorcijum „Carillion Igloo Genesis“ osvojio konkurs za projektovanje i izgradnju prvog plutajućeg sela u Velikoj Britaniji na dokovima Kraljice Viktorije u Istočnom Londonu.

Plutajuće selo na dokovima Kraljice Viktorije je deo sveukupnog plana transformacije sva tri istočnolondonska istorijska kraljevska pristaništa u velike eksluzivne poslovne distrikte. Ukoliko projekat bude izgrađen, selo će se prostirati na čitavih 6 hektara, i uključivaće kuće, restorane, kafiće, barove i klizališta.

Konzorcijum „Carillion Igloo Genesis“ namerava da koristi istu tehnologiju koja se trenutno koristi u Ijburgu u Holandiji, gde su ploveća sela i strukture daleko češća pojava. Ova tehnologija uključuje sidrenje stambenih i nestambenih jedinica u mestu sa nizom betonskih šipova. Strukture će biti povezane sa dokom preko mosta.

Konzorcijum „Carillion Igloo Genesis“ takođe uključuje i profesora Aleksa de Rijkea, koji je nedavno predstavio istraživanja o plutajućim selima na Venecijanskom bijenalu arhitekture.

„Ova lokacija ima potencijal da postane jedna od najtraženijih adresa u glavnom gradu, i ona će udahnuti novi život u londonske vodotokove“, rekao je vidno oduševljeni gradonačelnik Džonson.

Međutim, pre nego što predlog krene u realizaciju, projekat mora biti prvo predat, i odobren od strane Njuham saveta (Njuham je londonska opština u kojoj će biti smešteno plutajuće selo). Premda su izgledi za to sumorni, jer je nedavno predsednik opštine Njuham Sir Robert Vels nazvao projekat „japijevskim getoom“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...