IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prefabrikovana čelična kuća od 240 tona transportovana brodom do finalne lokacije

29.07.2014. | Inhabitat

Holandski arhitekti Tim Piet i Jos Blom projektovali su vikendicu od 240 tona koja je podignuta od strane dve najveće dizalice u Holandiji, a zatim trasnportovana do obale jezera Pikmer u Friziji. Kuća, nazvana KHM26, je izgrađena van lokacije pre nego što je isporučena na svoju finalnu lokaciju brodom.

Jezgro kuće KHM26 je izgrađeno od betona i umotano u čeličnu ljusku zavarenu u jedan komad. Arhitekte su predvidele korišćenje visoko preciznih tehnika za izgradnju koje su omgućile izgradnju ljuske otporne na vodu. Njen najniži nivo je smešten ispod nivoa tla kako bi funkcionisao kao temelj i smešta tri sobe koje mogu da se koriste kao spavaće sobe.

Većina prizemlja smešta otvorenu dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju, dok prvi sprat, sa svojim zastakljenjima, pruža poglede na okolni pejzaž i može se pohvaliti sa velikom zaštićenom terasom. Gornji sprat, ušuškan pod kosim krovom, ima veliku glavnu spavaću sobu sa krovnom terasom.

Korišćenjem manje konvencijalnih tehniga gradnje, arhitekte su bile u stanju da izgrade kuću sa visokim nivoom preciznosti bez pribegavanju upotrebe laganih građevinskih materijala. 

Proces transporta je trajao dva dana i obuhvatao je korišćenje najvećih kranova u Holadniji sa kapacitetom od 260 tona kako bi se osiguralo da masivna kuća bude podignuta i spuštena na bezbedan način.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;