INFONET-468X60-BANNER

BioKoža prkosi efektu urbanih toplotnih ostrva i održava zgrade hladnim

24.07.2014. | Gizmag

Efekat urbanog toplotnog ostrva, pri čemu visoka koncentracija betona i bitumena koji apsorbuju toplotu dovodi do toga da centri metropola budu znatno topliji nego ruralne sredine koje ih okružuju, je čest problem širom sveta. Fenomen je posebno izražen u Tokiju, Japan, ali među morem nebodera stoji jedan svetionik nade. BioKoža (BioSkin) koja oblaže zgradu NBF Osaki integriše evaporativno hlađenje kako bi zadržala svoju površinu hladnom i mogla bi inspirisati nova rešenja za rastuće gradske temperature širom sveta.

Zgrada NBF Osaki sa 25 spratova je završena u martu 2011. godine i predstavlja prvu strukturu sa sistemom BioKože. Urbana fasada je inspirisana tradicionalnim japanskim sistemima klimatizacije, kao što je uređaj za prskanje vode Učimicu (Uchimizu) i roletne od bambusa poznate pod imenom Sudare. Korišćenje ovih metoda je bila polazna tačka za istraživače u arhitektonskom birou Nikken Sekkei, koji su osmislili BioKožu sa naizgled kontra-intuitivnim ciljem unapređenja lokalnog okruženja kroz izgradnju velikog objekta.

 

Kišnica se sakuplja na krovu zgrade i odvodi u rezervoar sa skladištenje kišnice u podrumu gde se ona filtrira i steriliše. Ona se zatim pumpa kroz mređu specijalnih poroznih keramičkih cevi koje deluju kao sprinkler sistem. Kako voda isparava, smanjuje se površinska temperatura cevi i vazduha koji ih okružuje, a višak vode napaja zemljište ispod.

Solarni paneli su takođe fiksirani na južnoj strani zgrade, sa dvostrukom ulogom elementa za osenčenje koji sprečava zagrevanje enterijera i sistema za generisanje električne energije.

Arhitektonski biro Nikken Sekkei kaže da prema njihovim simulacijama, BioKoža može da smanji površinsku temperaturu objekta za do čak 12 stepeni Celzijusa, a okolni vazduh za 2 stepena Celzijusa.

Ova sposobnost da utiče na mikroklimu je ono što je BioKoži i njenim projektantima donelo priznanje od Saveta za visoke zgrade i urbana staništa (CTBUH - Council on Tall Buildings and Urban Habitat), koje je njima dodelilo svoju Nagradu za inovacije ranije ovog meseca.

„Potencijalne primene ovog sistema su veoma značajne“, kaže se u saopštenju CTBUH-a. „Ukoliko bi veliki broj objekata u gradu koristio takav sistem, temperatura vazduha može biti smanjena do te mere da opterećenja hlađenje za mnoge zgrade, pa čak i za one bez postavljenog sistema, mogu biti značajno smanjena.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;